I, robot

Tänkte skriva några rader om en lite äldre film (från 2004) denna gång - I, robot. Den är baserad på några noveller av Isaac Asimov.
Året är 2035 och androida robotar som hjälper till med alla möjliga vardagssysslor har blivit en del av vardagen. Vetenskapsmannen Alfred Lanning (spelad av James Cromwell, en äldre herre som jag känner igen från Six Feet Under) på US Robotics har varit huvudhjärnan i utvecklandet av dom. För att robotarna inte ska ställa till något elände och skada männsikor (för de är både starka och är väl försedda med artificiell intelligens, så de skulle mycket väl kunna göra det) så finns i kärnan av deras personlighet tre grundregler inpräntade - robotikens lagar:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.

2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.

3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

De flesta verkar av någon orsak lita blint på att detta alltid kommer att funka. Själv skulle jag nog oroat mig för virus och kapningsförsök... Huvudpersonen i filmen - Del Spooner, spelad av Will Smith - jobbar som kriminalare och får i uppgift att utreda Lannings lite underliga död. Det ser ut som att han har tagit livet av sig genom att kasta sig från en hög höjd inne i bygganden där han jobbar, men samtidigt så har ingen tyckt han verkar självmordsbenägen... Spooner är misstänksam och avog mot robotar i allmänhet, nästan lite som en rasist. Han börjar genast misstänka en robot för mord. Omgivningen är misstrogen, en robot är inte kapabel att göra något sånt p.g.a. de inbyggda robotlagarna. Snart börjar Spooner undra om det inte är nästan lite väl lägligt att just han hamnade på just det här fallet. Det finns inget tidigare känt fall med robotar som begår brott. Men nu råkar just han, en av de sällsynta som inte gillar robotarna, på ett sådant. Dessutom kände han Lanning sedan tidigare, vad betyder egentligen det? Är det som hänt riggat med avsikt? Givetvis är det så, och hur det utvecklar sig härifrån ska jag inte berätta...

Filmen behandlar intressanta ämnen - när övergår AI till att faktiskt bli ett riktigt medvetande? Finns det ett spöke i maskinen? Och vad händer när vår egen skapelse överträffar oss själva och vi själva framstår som omogna, självdestruktiva barn som sågar av den gren vi sitter på? Ändå så kan jag inte påstå att jag var alltför förtjust i den här filmen och jag tror det beror på att jag inte alltid gillar Will Smith. I alla fall inte i den här rollen, hade man valt någon annan så kunde filmen fått ett helt annat tonläge och karaktär. Ger den 3 av 5 möjliga.
Bergman

Jasså du fräcka finska makadam. Personligen tycker ja filmen suger, men var kanske ej i form när filmen blev iaktagen. Hmm.

Har ni fått sett trolljegern eller Kommendör Treholt å Ninjatropperne ännu?

Faktiskt sevärda norska verklighetsbaserade filmer.



Väl mött

Bergman the beast

Svart-Stina

Nej, den var ju inte jättebra, men någorlunda i alla fall tycker jag... Var nyfiken på Trolljegern, vi satte på den häromkvällen, men vi klarade inte av att kolla för vi fattade inte norskan :-(

Bergman

Ska ordna svensktextad version till er.



Gött å läsa dina inlägg förresten. fortsätt är du snäll.