Auberginegratäng

 
 

Idag testade jag ett recept jag hittade på Kostdoktorn och det kommer ursprungligen ur boken Matkärlek.
Nu kör jag inte någon ren LCHF, men blir ibland inspirerad av sån mat. Undviker ofta socker och vitt mjöl och testar nya sätt att göra maten. Den här gratängen var god, men den var så mäktig och mättande så man kände att det började ta stopp redan under första portionen.
Många recept med aubergine börjar med att man ska salta den skivade auberginen och låta vattnet dra ur en stund, sedan steka, Här hade man rationaliserat bort det steget och gräddade skivorna direkt i ugnen med salt och olja, det var lite smartare. 
 
 

Ingredienser (4–6 portioner)

2 auberginer, 800 g

3–4 gula lökar (jag hade i lite vitlök också, är galen i lök ;) ) 
2 msk olivolja eller smör till stekning
1 paket fetaost, 150 g
1 tsk mynta, torkad (jag använde färsk när jag ändå hade det hemma)
½ dl persilja, finhackad
1 dl riven lagrad ost
2 dl vispgrädde
salt, peppar

Gör så här

Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på en ugnsplåt med bakpapper underst. Pensla lite olivolja och salta skivorna på båda sidorna. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.

2. Skär under tiden löken tunt, eller använd matberedaren. Stek löken på medelhög värme – ungefär som när du gör Janssons. Löken ska brynas utan att bli bränd. Salta och peppra.

3. Lägg ett lager ugnsbakade aubergineskivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, mynta, persilja och 100 g söndersmulad fetaost. Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med ytterligare fetaost och den rivna osten överst.

4. Häll över grädden och ställ formen i ugnen på 220 grader i minst 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.

TIPS! Pröva gärna att göra denna gratäng med squash eller tunna skivor rotselleri istället som du förbakar i ugnen på samma sätt.

Extra! Aubergine är en fantastisk grönsak med mycket vätska i. Många auberginerecept är ganska krångliga. Man ska salta auberginen och vänta 20–30 minuter tills en del vätska kommer ut. Därefter torka och steka. Jag tycker att det är enklare att baka auberginen i ugnen.