Testa sin DNA för att se vilka anlag för övervikt man har...

 
Fick precis hem denna med posten - Apotekets självtest för anlag för övervikt. Ska bli spännande att se vad som står skrivet just i mina gener ;) Lite som horoskop, men på riktigt, hehe... Skrev ju lite tidigare om att jag inte hade råd med ett gentest på flera tusen bara för att få veta hur mina gener påverkar vikten (en annan femma om man får veta mer saker, då är det lite mer prisvärt...), men upptäckte att Apotekets kostade 499 kr och då kunde jag inte låta bli att köpa det :)
Misstänker att jag inte har så mycket gener för övervikt, men ska bli intressant att se hur min kropp reagerar på fett. Skriver igen när jag fått resultatet och berättar hur man får infon presenterad.

Uppenbarligen är det många saker som påverkar vad man väger, något att tänka på innan man dömer andra efter hur de se ut (jag är tyvärr inte helt utan synd själv, ska försöka bättra mig). Allt från gener, mediciner till marknadskrafter - har ni sett BBC-dokumentären The men who made us thin? Hua...

Att känna till sina genetiska anlag kan ge vägledning om hur du kan ändra din kost på bästa sätt. Kom ihåg att generna bara är en av många faktorer som påverkar din hälsa. Oavsett vilken genvariant du bär på är en balanserad kost och regelbunden motion en viktig del i ett hälsosamt liv.

Övervikt, fetma och förhöjda blodfetter är riskfaktorer för att du ska drabbas av folksjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Risken för övervikt, fetma och förhöjda blodfetter påverkas av din livsstil, men även den ärftliga faktorn har stor betydelse.

Apoteket Självtest analyserar 4 olika gener, FTO, PPARG, APOA5 och FABP2, vilket ger dig ger en unik kännedom om hur just dina gener påverkar ditt BMI samt hur din kost kan påverka ditt BMI och dina blodfetter.

•FTO visar om du har anlag för övervikt och får extra bra effekt av fysisk aktivitet och god kosthållning. 
•PPARG visar hur ditt BMI påverkas av kost rik på enkelomättade fetter. 
•APOA5 visar hur ditt BMI påverkas av fettrik kost. 
•FABP2 visar om du har anlag för höga blodfetter.

 

Läs mer här

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Intressant :)