Hemgjord ärtsoppa utan fläsk...

 

Gammal hederlig ärtsoppa är aldrig fel :) Jag gillar egentligen soldatens, men den innehåller tyvärr fläsk som jag försöker undvika. Så gör en rejäl laddning (dubbla receptet nedan så hela paketet gula ärtor går år, det blir två stora kastruller med soppa) egen vegetarisk. Går att frysa in och blir bra snabbmat för de dar man är trött...

 

Ingredienser
6 dl gula torkade ärter
1,5 liter vatten
2 hackade gula lökar 
1 tärning buljong (jag använde umami-buljong denna gång, annars går det bra med vanlig grönsaks)
2 krm timjan
2 tsk mejram 
(Jag bättrade även med lite franska örter och lite dragon)
Några skivade morötter
En bit riven ingefära (denna ingrediens är viktig för smaken!)
Några klyftor vitlök efter smak

 

Gör så här

Blötlägg ärtorna över natten (eller minst 12 timmar).
Koka dom i vattnet tillsammans med buljong, hackad lök och skivade morötter i nästan en och en halv timme (under lock, fyll på med vatten och för mycket kokar bort - rör om då och då)). Smaka av mer kryddorna på slutet, pressa i vitlök. Ät med ordentligt med god senap och mackor med vällagrad ost :)

 
gula ärtor - mejram - middagstips - recept - vegetariskt - ärter - ärtor - ärtsoppa