DIY: Vacker höstkrans av konserverade löv / rosor av lönnlöv

 

Har sett tidigare höstar att folk gör rosor och kransar av lönnlöv och varit lite sugen på att testa själv men det har inte blivit av... Men i år blev det av. Och mitt eget tillägg är att jag konserverade löven först med glycerol (jag köpte en dunk glycerol förra hösten för att konservera rosor och fick massor över). Tyckte det var slugt, nu kommer kransen hålla mycket längre och bladen blev mjukare/smidigare så det var lättare att snurra ihop dom till rosor.

 

Du behöver
* en himla massa löv (fler än jag trodde, en stor kasse full med löv gick åt)
* en circulär stomme (gör en själv av mjuka grenar eller köp en färdig. Jag hittade en gammal i halm i ett förråd)
* Ståltråd
* Avbitare
* Häftapparat
* Clycerin/glycerol (är samma sak, bara olika namn). Jag löpte en 2,5-liters dunk på CDON för 159 kr förra hösten.
* Nån rymlig behållare att blötlägga löven i

 

Gör så här

Plocka helst löven direkt från träden och inte såna som ligger på marken.

Koka upp vatten och glycerol i en stor kastrull. Blanda en del glycerol med två delar vatten (jag tog en liter glycerol och två liter vatten). Att det ska värmas är bara för att glycerinet inte löser sig annars. Låt svalna.

 

Lägg löv i behållaren och blanda runt med glycerol-vatten-lösningen. Lägg nåt tungt ovanpå för löven måste hålla sig under ytan. Låt stå i tre-fyra dar. Jag vände på bladen någon gång per dygn för att vara säker på att lösningen kom åt överallt.

Plocka upp löven och sprid ut dom på kökspapper eller tidningar. Badda dom försiktigt med papper och låt dom torka några timmar. Sedan är det bara att montera ihop hela faderullan så som som man tycker är fint. Antingen bara fästa löven som de är, eller göra rosor av en del. Jag gjorde rosor av gula och röda blad och sparade de gröna som jag satte fast med häftapparat runt om så inte så mycket av kransstommen skulle synas. När du gör rosorna tar du bara blad och viker dubbelt och rullar. Ta fler blad och vik dubbelt och bara fortsätt rulla så du får mittendelen av rosen. Ytterst sätter du några ovikta blad. Här finns en video om du inte är med på hur jag menar. Men är superenkelt. Nyp ihop med fingrarna på baksidan av rosen och säkra med ståltråd som du surrar den med.
Sedan fäste jag rosorna på stommen ståltråd. Slutligen häftade jag fast gröna löv med en häftapparat. Enskilda blad är så lätta så behövdes inte ståltråd till dom.

 
 
 
billigt - diy - färgstarkt - höst - krans - lönnlöv - pyssel - rosor
Liisa

Jätte fin krans du har gjort tack för tipset visste inte att man ska lägga löven med Glycerin .

Liisa

Jätte fin krans du har gjort tack för tipset visste inte att man ska lägga löven med Glycerin .