Ännu mer mat med ogräs - filodegspaj med kirskål

 
Inpirerad av grekisk spenatpaj med filodeg (spanakopita heter det visst) men bytte ut spenaten och använde kirskål istället. (Läs förra inlägget om förvällning m.m.)
Kikat en del på detta recept.
Men använde lite andra ostar, för hade ingen riccota hemma.  Och så strödde jag sesamfrön över den 5 min innan den var klar för gillar när det är lite krisp...

Men nu är det dags att sätta igång med maskrosvinet! 😊
inspiration - kirkål - middag - ogräs - recept - sommarmat
Powered by Jasper Roberts - Blog

Äta ogräs? Pastasås med kirskål, rostade pinjenötter m.m.

Nu växer det så det knakar ute, även ogräset som man kan göra diverse gott med 🙂

Häromdan gjorde jag en pastasås med det jättevanliga ogräset kirskål (även kallad skvallerkål). Här på Wikipedia kan ni se hur det ser ut mer i detalj. 

Det är svårt att svara på vad det smakar, för är en egen smak. Men smaken är mild (speciellt om man bara tar de små bladen och blandar i mat). I recept med spenat kan du ofta byta till kirskål istället. Faktum är att jag tycker kirskål är lite godare än spenat.

 
 

Så här gör jag pastasåsen.
Plocka två liter kirskål. Ta bara de minsta mjukaste bladen (stjälkar och äldre blad kan vara mer bittra tror jag). Förväll dom lite snabbt (max 5 min) i kokande lättsaltad vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Rosta pinjenötter snabbt in en stekpanna (rör ofta och ha koll, nötter bränns snabbt vid). Lägg undan dom.
Hacka en gul lök och pressa i några klyftor vitlök efter smak (jag tog tre men det kanske är too much för många). Stek mjukt.
Hacka den förvällda kirskålen och tomatrena grovt och låt det också fräsa med i pannan några minuter tills tomaterna blir lite mjukare och mosigare. Smula ned en buljontärning, peppra och häll i grädde tills det blir lagom tjockt och låt koka ihop.

Servera med nykokt pasta, toppa med rostade nötter och dekorera med några späda färska kirskålsblad om du vill.
Jag kom på i eftehand att jag ville ha mer sälta och blandade i några små bitar stekt kalkonbacon också...

 

 

Ingredienser

2 liter kirskål
En liten påse pinjenötter
En gul lök
Vitlök
Några små tomater
En tärning grönsaksbuljong
En slurk grädde
Svartpeppar

Andra saker jag gjort med kirskål tidigare:
 
 
 
kirskål - mat - middag - ogräs - recept - sommar
Powered by Jasper Roberts - Blog

Teckning av min katt Nergal klar

 
Och så var han klar 
Bestämde mig för att mjuka upp teckningen lite med några växter i bakgrunden...
Svart tusch och lite vit gelpenna på lite tjockare (300 g) papper.
 
 
För någon dag sedan innan morrhår och bakgrund var på plats...
bnw - katter - kattporträtt - porträtt - svart tusch - svartvitt - teckning
Powered by Jasper Roberts - Blog