The Divide (2011)Jag ser då och då nån riktigt dålig film och då brukar jag inte känna mig motiverad att skriva om den. Men nu såg jag nåt så uselt igår kväll att jag tror jag måste göra det ändå, för att varna andra! Faktum är att jag fortfarande känner mig förbannad när jag tänker på den. The Divide heter den och är från 2011.

Jag brukar ju gilla "undergångsfilmer". Både för att det är nåt hisnande över att den vardagsvärld vi känner faktiskt kan upphöra att existera en dag, och för att det är intressant att fundera på hur folk skulle reagera. Så jag trodde verkligen detta var en film för mig. Sen hade den fått 5,9 på IMDB.

Filmen utspelar sig i en famtid då en kärnvapenexplosion förstört stora delar av New York. Vad som är bakgrunden till det får man aldrig riktigt veta. Åtta personer som bor i en stor byggnad lyckas ta sig ned i källaren där fastighetsskötaren (?) Mickey förberett med vatten- och matförråd. Han är ganska kantig och otrevlig, men är den enda som egentligen verkar ha nån koll och verkar i grunden sjyst. Jag förstår av den senare handlingen att det inte är meningen att man ska sympatisera och heja på honom genom hela filmen utan tjejen som är huvudpersonen, men det gjorde jag.

Det urartar snart till en mardröm. Matransonering och strålskador. Folk beter sig som as. Det blir snart riktigt frustrerande, folk ställer inte de frågor man tycker de rimligen borde ställa sig, diskuterar inte det som borde diskuteras. De borde ha gott om tid att prata med varandra, man tycker det borde av största vikt i en sån här situation, så nära döden. Istället beter sig de flesta som totala idioter. Undrar man över sociala spelet i extrema situationer så kändes det här inte trovärdigt alls.

Nu har ju jag aldrig varit med om en så här kritisk situation nån gång, men en kille från Kroatien bekräftar mina misstankar inne på IMDB:

I'm writing this as a person who has actually spent time in a similar situation - stuck in a basement with bunch of neighbors while the bombs hit the city above you for days, even weeks. And I can honestly say that, while this movie clearly wants us to believe we're all sick f*cks ready to snap and start beating, torturing, beating and raping each other, it's just not true. Also, speaking from my own experience, people want to survive and actually talk constructively and work together while utilizing common sense and common interest. Yes, there are conflicts, yes some people lose it, yes there is trauma, yes there are groups formed, but this... This is simply over the top.
http://www.imdb.com/title/tt1535616/

Jag vred mig i vånda hemma i TV-soffan över karaktärernas dumhet. När man genomlidit filmen inser man att det saknas både förklaringar och sensmoral. Man avslutar med att skrika: "Men SÅ HÄR kan det ju inte sluta heller!!!".

De borde pratat mer med den här personen...
Powered by Jasper Roberts - Blog