Paj med ogräset kirskål, kantareller & kalkonbacon

Liten paj med kirskål (det jättevanliga orgäset man ser överallt) kantareller, vitlök, timjan och lite kalkonbacon för rökighet och sälta m.m... Det som ligger ovanpå pajen är färska små blad kirskål, INTE vitsippa (slog mig nu när jag såg fotot att bladen är lite lika på håll). Vitsippa är giftig, så inget man dekorer maten med...

Nu är kirskålen som finast med mjuka fina blad, så tänkte att det dags för årets första ogräspaj 🙂 Brukar göra en medelhavinpirerad med fetaost, oliver m.m. men gjorde en ny variant i år med kantareller och kalkonbacon istället.

 
Först gör man en vanlig pajdeg med smör, vatten och vetemjöl. Sedan plockar man 3 liter kirskål och förväller. Jag utgick från det gamla receptet som ni hittar här om ni vill se mer i detalj hur jag gjorde. Men jag bytte ut fetaosten och oliverna mot ett paket kalkonbacon (som jag hackade i bitar och stekte först) och två små konserburkar med kantareller (ca 200 g st / 110 g avrunnen vikt). Jag drog ned på den rivna osten från 3dl till 2 dl för tycker pajerna blir lite väl mäktiga... (Libsticka som står med brukar jag aldrig använda. )

Plocka bara de finaste små bladen från kirskålen. Ta bort stjälkarna. Sjölj dom så du blir av med sand och annan smuts. Förväll några minuter i salt vatten.
 
Vill du se mer gott med ogräs man kan göra? Kolla i menyn ovan med Kategorier och titta in under rubriken längst ned med "Växtkärlek & Ogräs". Där han jag skrivit om maskrosvin (som är betydligt godare än det låter), kirtskålspesto, maskroskaka, pastasås med kirskål m.m.

Nästa projekt blir att göra nässelsoppa 😃 
 
 
 
kantareller - kirskål - livetpålandet - middagstips - ogräs - paj - recept - skvallerkål - timjan
Powered by Jasper Roberts - Blog