Ny ska det sys och designas! Börjar kurs på Klädskolan...

Verkar som jag drabbats lite av lite lätt maniska och kreativa perioder nu på hösten-vintern. Först var det origami-perioden, vek rosor och kusudamor. Min kusudama-krans var den första bild jag postat i en Facebook-grupp som fått över 1000 likes. Inte mycket för vissa halvkända människor, men för att vara mig var det mycket (speciellt som jag inte jobbat på det/länkat och grejat utan bara postat en bild rakt upp och ned...) . Sen var det bakperioden. Min pepparkaksfyr blev en av de tre vinnarna i Saltå Kvarns pepparkastävling. Sambon tycker jag håller på att utvecklas, fotar bättre än förut och så..
Och nu tror jag jag går in i en sy- och designperiod :) Anmälde mig till en sykurs på Klädskolan.se för att lära mig grunderna. Tror jag ska gå fortsättningkursen sen och lära mig rita helt egna mönster också. Min bildorienterade hjärna har nu gått in i nån sorts överhettad trans, har kollat på hundratals tyger, troligtvis tusentals på nätet. Tyg.se, Fabric.com, Ohlssons tyger, Etsy, Ebay, Missouri Star Quilt Company m.fl. Mitt huvud är alldeles fullt med färger, strukturer och mönster.

 

Beställt en hel drös med grejer från tyg.se (deras utbud är enormt) och Missouri Star Quilt. Ett tag var jag arg för jag inte kunde hitta det ultimata border print-tyget och funderade på att designa ett eget, men lyckades hejda mig själv. Tror jag som nybörjare drar iväg och blir helt överambitiös. Kanske kan jag ännu inte göra det jag ser för mitt inre och behöver träna lite först innan jag går loss på egendesignade dyra tyger...

Lektion ett är att sy en kjol med egna mått, så jag tänkte sy en i svart jacquard. Bilder kommer :) Fördelen med att sy själv är att man kan få en perfekt passform (alla har t.ex inte samma kvot höfter/midja som det som finns i butikerna som är sytt för nån "standardmänniska") och man får råd med bättre material.

 
 


Jag är mycket inne på retro (jag gillar prickar, kontraster och feminin klassisk siluett/markerad midja). Utöver kursen har jag köpt ett mönster, ett Vogue Vintage (bilden ovan). Så nu har jag ännu en gång bundit upp mig själv, så jag knappt hinner med ;) 

Om första kursen; 

Kursen består av 20 lektioner med sammanlagt 30 olika modeller, inklusive ytterplagg, där alla viktiga sömnadsmoment för damkläder (och även en del barnkläder) förekommer.

Du får lära dig sy olika slags kjolar, långbyxor, klänningar, blusar, västar, jackor. Olika slags ärmar, kragar, ringningar , fickor. Även festkläder, kavaj och ytterplagg ingår.

Kursen börjar med enkla plagg för att gradvis öka i svårighetsgrad. Steg för steg lär du dig sy de olika sömnadsmomenten som är strategiskt insatta i kursens modeller, i vilken ordning de sys och i vilken ordning du utför den viktiga pressningen. OBS, du måste inte sy alla kläderna men väl utföra de olika sömnadsmomenten för att tillgodogöra dig kursen.

Dessutom får du en nyttig inblick i mönsters uppbyggnad, då du ritar upp modellernas mönster efter egna mått på Klädskolans speciella och lättarbetade mönsterark.

Du lär dig måttagning, tygåtgångsberäkning, mönsterutläggning. tillklippning och provning.

Och du får kännedom om praktiska sy- och presstillbehör och om tyger, olika kvaliteter och deras egenskaper samt orientering i kropps-, färg- och modellanalys – vilka kläder passar mig bäst.

Efter avslutad kurs har du fått värdefulla kunskaper som ger dig säkerhet att gå vidare med eget klädskapande.

klädskolan - klänningar - retro - tyg
Powered by Jasper Roberts - Blog