Corona - this is the end of the world as we know it?

Lite av de senaste dagarnas inköp...

Jag är en ganska hypokondrisk person, så ni kan ju bara ana vad jag tycker om den här corona-pandemin... Jag fick en dålig känsla direkt, några dagar innan alla andra andra började panika. Jag kollade på kurvorna för antal smittade, jämförde hur de såg ut för olika länder och såg hur det sipprade in i land efter land i rekordfart. Man behöver inte kunna mycket om exponentiell tillväxt för att fatta var detta kan barka hän... Detta är inget vanligt virus.

Sedan hade en del ett nästan nazistisk förhållningssätt. Bara för att de inte trodde att de just de själva skulle dö, var ju "bara" de gamla och sjuka som dog, så var det inte så mycket att oroa sig för. Ska man vara sån (bara de produktiva får leva), så vill jag påpeka att det finns folk i yrkesverksam ålder som har mycket kvar att ge men råkar ha någon sjukdom (som diabetes eller astma) som får leva i dödsskräck. 
Egentligen tror jag väl det sägs mest för att lugna folk, men jag tycker det är en klen tröst.
Själv är jag också orolig för äldre anhöriga som jag inte tycker ska behöva dö på detta sättet. Isolerade i något som kommer se ut som något läger när sjukhusen svämmar över.
Jag själv inte riktigt om jag tillhör en riskgrupp. Jag har ju opererat luftstrupen (lasrat bort en förträngning och blivit av med en del  flimmerhår antar jag), men har inget fel på lungorna och allmäntillståndet verkar gott (har sällan infektioner) och inga andra sjukdomar så förmodligen inte. Men hypokondrisk som jag är kan jag inte släppa den lilla risken att dö. Du får hundra lotter. Lott nummer 58 är att du dör. Ingen vet hur just ditt immunförsvar reagerar. Dödslotto. Jag vill inte vara med i dödslottot 😞 Och överlever du kan du få permanenta skador på lungorna, hur kul är det?
 
 

Sedan tror jag eftersom vi hanterat smittan illa i Sverige och liksom bara accepterat att den är överallt nu och inte kommer att testa mer än de som tillhör riskgrupper, så kommer vi vara på en annan värre punkt snart (Syd-Korea har gjort helt annorlunda och fått sin kurva att plana ut). Och då kanske det blir lockdown / karantän av alla ändå så småningom när paniken stregras. Sedan har vi problemet med om jättemånga är sjuka samtidigt, hur påverkar det produktion, transporter m.m.? Vi kan nog räkna med en hel del störningar framöver. Jag tror inte det är dumt att hamstra lite i alla fall. Här hemma hade vi inte så vi klarar oss några veckor, men nu har vi fyllt på så vi klarar oss. Mat, djurfoder, mediciner. Det får mig att känna mig lite tryggare. Blir jag och sambon rejält sjuka samtidigt så behöver vi inte tänka på nåt, allt finns redan hemma...

Hur som helst, för att avsluta lite positivt. Det är bra att folk är jätterädda nu och ändrar sina beteenden, då kanske vi får lite bukt med smittspridningen. Och någonstans finns ju ett liv efter coronan. Det hela kan bli ganska intressant när vi väl tar oss igenom det. Regeringar kommer att falla, vissa företag gynnas andra missgynnas. Omprioriteringar kommer att göras. Vad i all fridens dar har vi gjort med vården? Det syns redan nu från rymden att coronan förändrat Europa.

Powered by Jasper Roberts - Blog