Dröm-klezmer...

 
Hade just blivit kaxig för jag inte längre kunde minnas när jag var sjuk senast (har inte varit förkyld på hela vintern), drabbas bara av trötthetsattacker som går över ganska snabbt men inga sjukdomar bryter ut. Börjat känna mig smått odödlig och oförstörbar på sistone, men nu fick jag mitt straff för min hybris, hehe... Förkylningen slog till förra veckan, blev febrig och konstig och lade mig och sov. Det gjorde susen för knappt ett dygn senare mådde jag bra igen (trodde jag i alla fall). Men känner nu att jag inte är på topp, så sjukt seg och energilös. Immunförsvaret jobbar nog fortfarande med förkylningen.
 
Nog om detta (ville bara försklara varför jag är så dålig på att uppdatera och höra av mig just nu). Haft en riktig klezmer/gypsy/balkan-musikattack medan jag jobbat idag. Inget jag vanligen brukar lyssna på. Men som de som känner mig vet är jag totalt gränslös när det gäller musik och alltid på jakt efter det jag inte hört förut (lika besatt som i mitt testande av nya recept och råvaror) - igår hade jag en Omar Souleyman-dag t.ex.. Och jag har bildat mig någon sorts romantisk "på-avstånd" bild av klezmer-musik, hört delar av melodier i filmer och så men inte vetat vad låtarna heller/kunnat klura ut vad det egentligen är jag har hört. Så har inte kunnat hitta dom igen efteråt. Det har mest varit som nån sorts gäckande hägring. Men idag har jag börjat hitta låtarna - klezmern som den är i mina drömmar... 
 
 
 
 
 
Vad är Klezmer? Så här står det på Wikipedia:

Klezmer (pl. klezmorim), ursprungligen term för judiska, mestadels folkliga musiker i Östeuropa, i vidare bemärkelse också instrument och den instrumentala musik som utövades bland ashkenazim, det vill säga de i huvudsak jiddischtalande östeuropeiska judarna.

Klezmer har sitt ursprung i den musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till andra världskriget. Den moderna klezmermusiken har dock inte mycket gemensamt med sin anfader. Klezmermusiken har influerats starkt av bland annat östeuropeisk folkmusik och romsk musik. När många östeuropeiska judar flyttade till USA i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet och då tog med sig musiken påverkades den så småningom även av amerikansk populärmusik, främst jazz.

amsterdam klezmer band - bucovina - folkmusik - gypsy - klezmer - shantel
Powered by Jasper Roberts - Blog