Man tager vad man haver... Rödvinsrisotto (vegetarisk)

Rödvinsrisotto är kanske inte en rätt som blir den snyggaste på bild, men god är den...
 
Fortsatt projektet att försöka laga mat av sånt som blivit över här hemma. Hela tre förpackningar med grötris har på nåt sätt smygit sig in i mitt skafferi. Vilket är märkligt eftersom jag inte gillar gröt. Enda jag kom på man kunde använda dom till (som inte är gröt då) är risotto. Så idag testade jag att göra en svamprisotto. Ofta använder man vitt vin till det, men jag hade bara rött hemma. Googlade lite och såg att det finns recept där de använder rött också, så antog att det gick lika bra det med. Färgen blir mer brun/murrig förstås.
 
Utgick från detta recept: http://receptfavoriter.se/recept/risotto-med-svamp-svamprisotto.html
 

Ingredienser:
1 msk olja
1 msk smör
0,5 gul lök (jag tog en hel)
3 klyftor vitlök
4 dl rundkornigt ris, avorio- eller carnaroliris, risottoris
2 dl vitt neutralt vin (men jag använde rött istället)
8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med 2 buljongtärningar
0,5 tsk salt och 1 krm vitpeppar
0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grano padana
SVAMP: 1 msk smör
200 gram färsk svamp, ex. 8 färska champinjoner eller annan svamp alt. en deciliter torkad svamp

Jag hade ingen buljong, så hade i japansk soja. Sen tänkte jag att jag ville ha  lite mer krisp/tuggmotstånds, så hade i lite grön och röd paprika. Jag hade i 250 gram champinjoner.

 

 

Tillagning:
Skala, dela och finhacka löken.
Skala och finhacka vitlöken.
Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.

 

Salta och peppra.
Tillsätt vinet, rör om och koka upp.
Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
Riv under tiden osten fint.
Rensa och fräs svampen i smör i några minuter i en stekpanna.
Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
Garnera risotton med resterande svamp samt ev. mer riven ost.

 

 

När jag var klar med detta, så satte jag igång med att marinera en vildvinsstek. Den ska ligga i marinaden i tre dygn. Ska berätta mer om det senare. Jag äter ju vanligen inte gris, inte ätit det på flera år. Har väl mest med att göra att jag är en blödig djurvän, och gillar grisar. Tror grisar är sociala och intelligenta precis som hundar, och är svåra att föda upp under omständigheter där de kan trivas/vara lyckliga. Bor nära en grisuppfödning så blir hela tiden påmind/illa till mods. Går kor här utanför, men grisstackarna får aldrig gå ut... Tänkte att det skulle kännas bättre att äta en vild gris. Förmodligen är köttet magrare, nyttigare och med mer karaktär.

Vildsvinet kommer från Åke P: http://akep.se/?page_id=814

Vildsvinets historia i Sverige går 8.000 år tillbaka i tiden. Efter att blivit utrotat på 1800-talet har den dock på nytt etablerat sig. Rymningar från vilthägn på 70- och 80-talet har inneburit att stammen fått ett kraftigt uppsving i de södra och mellersta delarna av Sverige. Vildsvinet är ett mycket skyggt djur och visar sig sällan i dagsljus. Levandevikten på en stor galt kan komma upp till 250 kg men på kontinenten finns individer på över 400 kg. Det finns många spännande vildsvinsrätter att botanisera bland. En delikatess är tunna skivor av rökt vildsvinskött med pepparrot och tunnbröd.

 

Annars har dagen gått i sömnens tecken. Först sov jag till tolv. Sen på kvällen efter middan (då jag överåt och drack några glas rödvin) så blev jag sömnig igen och sov middag. Det brukar jag aldrig göra, helt sanslöst... I och för sig har jag nog sovit för lite under veckan som var, får nog bättra mig och försöka gå och lägga mig i tid så jag hinner sova åtta timmar, så det inte blir så här. Nu är klockan halv tolv på kvällen och jag är pigg igen!
 

 

 

Powered by Jasper Roberts - Blog