Medelhavsinspirerad kirskålspaj med fetaost, oliver m.m.

 
 
Idag bestämde jag mig för att göra en gammal favorit - paj med kirskål. Alltså det jättevanliga ogräset som man ser överallt. Det är ätligt och har en lite egenartad men god smak, lite som ruccola...
 
Brukar inte göra den så ofta för är lite jobb att plocka kirskålen, och sen är det lite meckigt att kavla pajdeg. Så ingen mat man gör när man har bråttom. Kommit på lite trix som underlättar - kavlar ut den mellan lager av plastfolie - men tycker fortfarande det är klurigt att inte ha sönder degen/få det helt perfekt. Men gott blir det! :)
 
 
Man använder bara de mindre, spädare bladen. 
 
Här är receptet jag använde;
 

KIRSKÅLSPAJ
Gjord på svenskt ogräs med några slovakiska och grekiska inslag.

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 l kirskål (bara blad, avlägsna stjälkarna noga)
1 medelstor lök
3 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
Olivolja
3 ägg
3 dl mjölk 
3 dl riven ost
Timjan
Libsticka
Färskmalen svartpeppar
Svarta oliver
Grekisk fetaost

 

 

Gör så här


Pajdeg:

Kör allt i matberedare i några sekunder tills degen ser ut som stora smulor, tillsätt vatten och kör tills degen har format sig till en boll. Klä pajformen och ställ i kylskåpet i en timme för att vila. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.

Fyllning:

Förväll kirskålen. Hacka lök och stek i olivolja tillsammans med pressad vitlök. Lägg i kirskålen och sen allt i det förgräddade pajskalet. Tillsätt små tärningar av fetaost och halvor av urkärnade oliver (använd bara kalamataoliver med kärnor i, de urkärnade är färgade och smakar ingenting!) Häll över äggblandningen med kryddor. Grädda i 200 grader i 30-35 minuter.

Du kan självklart byta ut kirskål mot mangold eller spenat.

 

 

fetaost - kirskål - kirskålspaj - medelhavs - ogräs - paj - slovakien
Powered by Jasper Roberts - Blog