Sy egna munskydd...


Munskydden jag beställt på nätet tog slut så bestämde mig för att sy några egna av tyg jag råkade ha hemma. Såg på BBC News att man helst ska välja en tätt vävt tyg av naturmaterial (bomull t.ex.) som går att tvätta på hög temperatur. 
Nu ska man väl som det tjatas om inte invaggas i någon falsk säkerhet, men tycker det borde dra ned exponeringen av virus några procent i alla fall (tydligen är det inte bara vilken form man själv är i utan även mängden virus man exponeras för vid smittotillfället som avgör hur sjuk man blir). Plus att man inte smittar andra lika lätt om man blir en sån där asymptomatisk bärare...
Bilderna jag tog av mig själv är tagna med mobilen i lite halvdåligt ljus och därför i sämre kvalitet än vanligt (annars brukar jag mest posta foton tagna med min Canon)... 

 
Jag testade göra två olika modeller - en enkel bara gjord som en kvadrat (sidan ca 24 cm) som jag vek tre veck på och sydde gummisnoddar i ändarna. Och sedan en i dubbelt tyg (plus mellanlägg för att styva upp den) med en söm på mitten över näsan. Den sistnämnda blev lite som en kupa över näsan och är den jag har på mig på bilden överst. 

 
Två munskydd av modellen med tre veck. Men tror den andra modellen som var kupad istället faktisk var bättre, så ska sy fler sådana istället.

Jag använde denna tutorial jag hittade när jag googlade.

 
Munskydd med tre veck.
corona - covid-19 - munskydd
Powered by Jasper Roberts - Blog