Medelhavsinspirerad kirskålspaj med fetaost, oliver m.m.
KIRSKÅLSPAJ
Gjord på svenskt ogräs med några slovakiska och grekiska inslag.
Ingredienser
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 l kirskål (bara blad, avlägsna stjälkarna noga)
1 medelstor lök
3 vitlöksklyftor eller 1 solovitlök
Olivolja
3 ägg
3 dl mjölk
3 dl riven ost
Timjan
Libsticka
Färskmalen svartpeppar
Svarta oliver
Grekisk fetaost
Gör så här
Pajdeg:
Kör allt i matberedare i några sekunder tills degen ser ut som stora smulor, tillsätt vatten och kör tills degen har format sig till en boll. Klä pajformen och ställ i kylskåpet i en timme för att vila. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.
Fyllning:
Förväll kirskålen. Hacka lök och stek i olivolja tillsammans med pressad vitlök. Lägg i kirskålen och sen allt i det förgräddade pajskalet. Tillsätt små tärningar av fetaost och halvor av urkärnade oliver (använd bara kalamataoliver med kärnor i, de urkärnade är färgade och smakar ingenting!) Häll över äggblandningen med kryddor. Grädda i 200 grader i 30-35 minuter.
Du kan självklart byta ut kirskål mot mangold eller spenat.