LCHF-Gratäng med brysselkål, fransk senap, kalkonbacon & köttfärs
Häromdagen bestämde jag mig för att försöka göra en LCHF-gratäng med det jag hade hemma. Hade sett att Diet Doktor t.ex. hade ett recpet med köttfärs och brysselkål, så improviserade fram en egen variant. Och denna improvisation bev riktigt lyckad, jag tror den franska senapen och rökigheten från kalkonbaconet satte pricken över i 😉 T.o.m. sambon som annas inte är nåt större fan av brysselkål mumsade i sig med god aptit.
Ingredienser
* 500 g nötfärs
* 1 förpackning (100 g) kalkonbacon (jag använde Ingelsta som jag hittade inne på Willys)
* Några dl grädde
* 400 g brysselkål
* Lite god riven ost (jag tog Mozarella och Grana Padano jag hade över sedan tidigare)
* Vitlök efter smak ( jag ÄLSKAR vitök så hade fyra klyftor, en normal männsika kanske nöjer sig med två)
* Några gula lökar efter smak (Jag hade fyra men de var ovanligt små. )
* Oregano (jag hade i torkad och garnerade med färsk)
* 2 stycken ägg
* Fransk senap
* Salt & peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Förkoka brysselkålen i 10 min i saltat vatten.
Hacka lök under tiden löken, pressa vitlök och stek alltihopa mjukt. Lägg undan.
Skär baconet i mindre bitar och stek ihop med köttfärsen.
Sedan är det bara att röra samman alla ingredienser (spara lite ost och den färska basilikan bara) och hälla upp i en ugnfast form. Salta och peppra. Häll på grädde så det blir lagom djupt. Den ska inte stå i ugnen så jättelänge, så mycket av vätskan kommer vara kvar så ta inte jättemycket. Toppa med osten.
Grädda i ugnen 10-15 min eller tills du tycker det fått en lagom gyllenbrun färg. Eftersom brysselkålen redan är förkokt och köttfärsen stekt så behöver du inte oroa dig för att något inte är klar - är färgen bra så är det klart.
Strö lite färska basilika-blad över.