Så gjorde jag egna gammeldagsmysiga julkulor i sammet....
Jag fick lite sammet över när jag sydde draperier (i min iver att spara el) så jag testade att göra julkulor av det och tycker det blev ganska lyckat 🙂 Först gjorde jag dem med raka segment (som klyftorna på en apelsin eller longituderna på en jordglob) med sedan gjorde jag dom krökta och det blev nog de finaste...
Stommen gjorde jag av frigolitkulor (8 och 10 cm i diameter). Här det mesta av materialet jag använde. Det funkar att dekorera med allt möjligt man har liggande som kedjor, band och snoddar... Jag försökte hålla mig till en guldig färgskala bara.
Och här verktygen jag använde. Grejen med vitt skaft vet jag inte vad den kallas, den följde med en skärmaskin jag köpte. Så den är egentligen till för något helt annat, men visade sig vara perfekt att pilla in sammeten i skårorna i frigolitkulan! Skulle säkert gå med en slö liten kniv också. Det viktiga är att den inte är för vass. Du vill inte skära sönder sammeten, bara trycka in den.
Det som ligger i den lilla skålen är de minsta spikar jag någonsin sett. De var perfekta att fästa saker med - använd så lite lim som möjligt, det blir lätt fläckar på sammeten. När de var slut gick jag över till att använda vanliga knappnålar med små huvuden, de funkade precis lika bra.
På frigolikulorna fanns en skarv på mitten längs ekvatorn. Jag fyllde i den med en penna för att se den bättre. Sedan delade jag upp den i så många sektioner jag ville ha (gjorde sex eller åtta på de flesta kulorna). Nu tänker du att om du vet att diametern är åtta kan du lätt räkna ut omkretsen (och hur långa segmenten ska vara). Men lita inte på det! Verkar som de fuskar lite med kulorna, de år några millimeter mindre än de borde. Så mät för säkerhets skull diametern med ett måttband.
Leta rätt på polerna och markera dom (det kan finnas en svag prägling i kulan om du har tur), sedan knyter du samman punkterna...
Skär sedan i linjerna som går från pol till pol.
Skär till tygbitar som täcker ett segment med lite marginal. Först mätte jag noga men visade sig vara bortkastad tid. Det är lättare att ta i lite för mycket och sedan ansa bort det som sticker ut med en sax...
Lägg en tygbit över ett segment. Kolla att det sitter ungefär rakt över, sätt i några knappnålar så det håller sig på plats. Peta ned kanten runt om i skåran.
Ansa bort sånt som sticker ut med en vass sax och peta ned en gång till så inget sticker ut längre.
När du är klar med ett segment ser det ut ungefär så hår.
Fortsätt varvet runt och till sist har du en kula som ser ut så här 🙂
Nu kan du börja nåla fast fast dekorationerna...
Det kan vara snyggt att avsluta med någon lite knopp i ena änden (Här är det en bricka och en pärla jag stuckit en knappnål genom).
I andra änden behöver du något snöre att hänga upp julkulan i. Jag hade någon sorts upphängningsanordning liggandes sedan tidigare jag limmade fast och trädde snöret igenom. Försökt minnas var jag köpte den där upphängningsanordningen (skulle behöva flera) men ännu inte klurat ut det...