En indisk dahl igen.

 
 
Efter en tids experiment med nya rätter och råvaror så har en favorit framkommit - indisk dahl, en kryddig linsgryta. Den är god, ganska nyttig också tror jag, vegetarisk och är inte alltför svår/omständlig att göra, så blir ofta så att jag svänger ihop en sån till vardags... Testat att göra den i olika varianter, man kan både blanda i yoghurt eller kokosmjölk för att få den där mer runda, krämiga känslan. Använder färsk, riven ingefära. Häromdan slog det mig att man ska ju förvara ingefäran i frysen, inte kylen. För man får ofta såna jättestora bitar i affären. Dessutom blir den lättare att riva när den är fryst.
 
 
Denna gången utgick jag från det här recepetet: http://www.ica.se/recept/dhal-indisk-linsgryta-614423/
 
Först tänkte jag byta ut kokosmjölken mot yoghurt, men slutade med att jag hade i BÅDE yoghurt och kokosmjölk... Blev riktigt gott :) Sen hade jag nog "fel" sorts koriander, ska nog vara bladen inte fröna (som den ni ser i burken ovan), men funkade ändå...
 

Ingredienser (4 portioner)


1 lök

2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime

 

Så här gör du


1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.

2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
3. Servera dhal med ris och naanbröd.

Nu ska jag jobba några timmar (design av mc-dekaler i vanlig ordning). Sen ikväll blir det filmen Noah på bio :)