Porterstek med ugnsrostade rotsaker.

 
När vi firade påsk i år kom jag att tänka på mammas stek man åt när man var liten. Var länge sen man åt en sån och jag har aldrig framställt en liknande själv. Så fick nåt ryck och bestämde mig för att testa när jag råkade på ett recept som verkade påminna om det mamma brukade göra. Nu skäms jag lite, för har ju dragit ned på köttätandet (framförallt av däggdjur), dessutom har jag propagerat för att man ska äta svensk kött om man nu ändå gör det... (hade bråttom och råkade bli en irländsk fransyska för hittade inget annat inne på Willys :-( ).
Hur som helst så blev det gott och påminde om mammas lite grand. Rostade grönsaker - blandade olivolja, peppar, salt, timjan, purjo, vitlök, morötter, kålrot, palsternacka och slutligen sötpotatis (som jag aldrig ätit tidigare och vill testa) - och åt till istället för vanlig potatis. 
 
Receptet på portersteken hittade jag här: http://www.kokaihop.se/recept/porterstek-9
 
 

Ingredienser 

1,5 kg fransyska
smör till grytan
2 flaskor porter (á 33 cl)
3 dl kalvbuljong
0,5 dl soja (Mushroom soy)
1 st gul lök, i grova bitar
3 st vitlöksklyftor, delade
1 st morot, i grova bitar
2 dl svarta vinbär el. 1 dl konc. svartvinbärssaft
1 msk vatten
1 dl farin- el. råsocker
10 st (till 12) torkade enbär
6 st svartpepparkorn
0,5 knippe timjan el. 1 tsk torkad timjan

Sås:
6 dl buljong från steken
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 tsk farinsocker
salt
svartpeppar, nymald


GÖR SÅ HÄR
1. Putsa och bryn köttet runtom i lite smör i en stekgryta. Ta grytan från värmen och tillsätt porter, buljong och soja. Låt småkoka ett par minuter, skumma väl. Tillsätt lök, vitlök och morot.

 

2. Mixa vinbären grovt med vattnet och rör ner det tillsammans med socker i grytan (eller använd koncentrerad svartvinbärssaft och uteslut socker). Tillsätt enbär, pepparkorn och timjan. Låt sjuda under lock ca 50 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 50 minuter, eller tills stektermometern visar 70 grader. Ös köttet då och då med buljongen. Låt köttet dra i buljongen ca 20 minuter. Ta upp köttet, vira in det i aluminiumfolie. Sila buljongen.

 

3. Sås: Koka upp buljong med grädde och koka ett par minuter. Rör ut mjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

 

4. Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet tillsammans med såsen, potatis, gelé, gurka eller annat som ni gillar.

 

 
palsternacka - ugnrostade rotfrukter
Katarina Ruud

Blev lite nostalgi för smaklökarna då. :-)

Svar: Ja, väckte gamla minnen :) Men håller på att skriva brev till mamma, så ska be om originalreceptet. Hennes var nog trots allt snäppet bättre.
Svart-Stina