Porterstek med ugnsrostade rotsaker.


Ingredienser
1,5 kg fransyska
smör till grytan
2 flaskor porter (á 33 cl)
3 dl kalvbuljong
0,5 dl soja (Mushroom soy)
1 st gul lök, i grova bitar
3 st vitlöksklyftor, delade
1 st morot, i grova bitar
2 dl svarta vinbär el. 1 dl konc. svartvinbärssaft
1 msk vatten
1 dl farin- el. råsocker
10 st (till 12) torkade enbär
6 st svartpepparkorn
0,5 knippe timjan el. 1 tsk torkad timjan
Sås:
6 dl buljong från steken
3 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 tsk farinsocker
salt
svartpeppar, nymald
GÖR SÅ HÄR
1. Putsa och bryn köttet runtom i lite smör i en stekgryta. Ta grytan från värmen och tillsätt porter, buljong och soja. Låt småkoka ett par minuter, skumma väl. Tillsätt lök, vitlök och morot.
2. Mixa vinbären grovt med vattnet och rör ner det tillsammans med socker i grytan (eller använd koncentrerad svartvinbärssaft och uteslut socker). Tillsätt enbär, pepparkorn och timjan. Låt sjuda under lock ca 50 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 50 minuter, eller tills stektermometern visar 70 grader. Ös köttet då och då med buljongen. Låt köttet dra i buljongen ca 20 minuter. Ta upp köttet, vira in det i aluminiumfolie. Sila buljongen.
3. Sås: Koka upp buljong med grädde och koka ett par minuter. Rör ut mjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
4. Skär upp steken i tunna skivor. Servera köttet tillsammans med såsen, potatis, gelé, gurka eller annat som ni gillar.
Blev lite nostalgi för smaklökarna då. :-)