Hallon- & hasselnötspaj med hemgjord vaniljsås. Utan socker och vitt mjöl.

 
Jag brukar sällan baka, tänker att det är meckigt och dessutom får man oftast i sig en massa socker och/eller vitt mjöl som är dåligt för kroppen i större mängder (triggar inflammationer t.ex.)... Försöker låta bli att äta socker överhuvudtaget, och har inget ont av det eftersom jag mest gillar huvudrätter. Men nu råkade jag se ett recept på en paj utan vare sig vanligt mjöl eller socker, så tänkte jag skulle testa nu när jag plockat egna hallon och fryst in häromdan. Och en färdig vaniljsås utan socker vet jag inte om det går att få tag på, så det gjorde jag en egen också. Som ni ser på bilden så blev inte vaniljsåsen som den skulle i konsistensen. Men det smakade gott i alla fall. Sambon glupade med god aptit i sig 80% av paj och sås, så antar det är ett gott betyg av nån som är så pass sockerberoende som han verkar vara :)Både pajen och såsen är sötad med Stevia i och för sig. Tycker Stevia smakar lika bra som socker till vissa saker, till andra blir det inte lika bra. Med bär och frukt som här funkar det jättebra.
 

PAJ
Ingredienser
200g hallon
100g smör
2 dl hasselnötter
1 dl mandelmjöl
1 dl kokos
0,5 dl stevia strö


Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en pajform med lite smör.
Häll i hallonen.
Kör hasselnötterna i mixer/hacka dem.
Nyp i ihop rumsvarmt smör, hasselnötter, mandelmjöl, kokos och stevia strö, fördela över hallonen.

Grädda mitt i ugnen ca. 15-17 min. Servera med vaniljsås

Receptet har jag hittat här: http://www.hittarecept.se/click/index/6867036/?site=diabetestypettlchf.blogg.se

 
 

VANILJSÅS
Ingredienser:
3 dl grädde
1 vaniljstång
3 äggulor
2 dl vispad grädde
(Ev. 2 msk socker eller sötning - jag använde stevia strö)

Gör så här
Skär upp vaniljstången och lägg den i en kastrull tillsammans med 3 dl grädde. Koka upp och ta sedan kastrullen från plattan. Låt stå och dra i ca 15 minuter.

Vispa äggulorna (om du använder sötningsmedel eller socker vispas det ned nu) och blanda med vaniljgrädden. Sjud såsen försiktigt under vispning tills den blir lagom tjock. Ta upp vaniljstången och låt såsen kallna.

Vispa resterande grädde, 2 dl, och vänd ner den i såsen strax innan den serveras.

Receptet har jag hittat här: http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=383