Kyckling- & grönsakssoppa med thaismak.

 
Lagat många indiska recept på sistone, nu har jag börjat testa laga mer thai istället. Lite kul testa recept man aldrig använt tidigare och börja förstå vad det är som ger de karakteristiska smakerna. Första gången jag använt citrongräs, jag blev lite konfunderad när jag såg dom (som några torra små pinnar bara, som nåt förvuxet gräs) men när jag smakade på dom förstod jag att jag stött på dom många gånger i mat jag ätit ute, utan att veta vad det var... Och att det var en krydda, inte en grönsak. Man plockar ur dom precis som pepparkorn.
 
Detta recept skulle ursprungligen vara detta:
 http://www.alltommat.se/recept/Pot-au-feu-med-kyckling-och-thaismak-2229
Men gjorde om receptet så mycket att jag skriver den nya versionen här. Trodde det skulle bli nåt gräsligt eftersom jag aldrig lagat thaimat tidigare (farligt avvika från instruktionerna när man ännu inte vet vad man pysslar med) men blev förvånansvärt nog nåt av det godaste jag gjort på sistone. Skippade att göra en limesås med kesella till, hade lime direkt i soppan istället och lite kokosgrädde. Sen köpte jag fel sorts soya, så bättrade med misosoppa för det inte skulle bli för sött.
 
 

Ingredienser (2 personer)

1 st citrongrässtjälk, i 5 cm-stora bitar
0,5 st liten röd chili (spansk peppar)
1 st liten bit färsk ingefära
1 st vitlöksklyfta
5 dl vatten
1 st buljontärning (helst höns, jag använde grönsaks)
En dl kokosgrädde
1 msk japansk soja (jag bättrade med en liten påse miso-soppa extrakt och skippade saltet som fanns i ursprungsreceptet.)
2 st kycklingfiléer
200 g wokgrönsaker
2 msk koriander, finhackad
Lite rivet skal och saft från en halv lime

Sen slängde jag i några skivade färska champinjoner mot slutet.

Till garnering
strimlad spansk peppar, koriander


Tillagning

1. Krossa citrongräset i en mortel. Dela, kärna ur och skiva chilin. Skala och skiva ingefära och vitlök.
2. Koka upp buljong och soja (och för min del miso-soppan). Strimla kycklingen. Lägg ner kycklingbitarna, citrongräs, chili, ingefära, lime och vitlök.
3. Koka ca 5 minuter. Tillsätt grönsakerna och koriander och fortsätt koka 1/2 minut. Spara lite koriander till garneringen om du vill. Plocka upp citrongräset.
4. Strö koriander och lite strimlad chili över grytan. Jag skippade den strimlade chilin för soppan var redan stark, men hade förstås sett snyggare ut med lite rött...

Katarina Ruud

Vad kul att du gjorde om receptet och det blev bra.

Svar: Jo, där hade jag tur :) Sambon glupade i sig två tallrikar...
Svart-Stina

Katarina Ruud

Vad kul att du gjorde om receptet och det blev bra.