Indisk gryta

Testade ännu ett indiskt recept (denna gång från kokaihop.se). Denna gryta blev godare än lammgrytan häromdan. Inget för den som kommer på att den ska laga mat när den redan är hungrig, för tar nästan två timmar att göra (och då drog jag ändå ned på koktiden en halvtimme eftersom det stod på köttpaketet att det bara behövde koka 1,5 timme). Jag tog nästan dubbelt så mycket kryddor (kanel och kardemumma) och vitlök mot vad det stod i receptet, skadade inte. Jag tycker de är så fega med kryddorna i många recept. Men man ska nog vara lite försiktig med spansk peppar och piri piri.
 
 
Ingredrienser (utom köttet).
 
 
RECEPTET:
800 gram högrev

1 st stor gul lök
2 klyftor vitlök
3 msk matolja
2 burkar krossade tomater
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma
2 st piri piri
1 st Köttbuljongstärning
1 st röd paprika
1 st röd spansk peppar
1 dl crème fraiche
0,5 kruka färsk basilika

GÖR SÅ HÄR

1. Skär först bort fett från köttbiten och skär den därefter i lagom stora grytbitar.
2. Hacka lök och vitlök fint.
3. Häll lite matolja i en stekpanna och bryn köttbitarna. Lägg över det brynta köttet på en tallrik.
4. Häll matolja i en rymlig gryta och låt lök och vitlök svettas några minuter på låg värme.
5. Lägg över det brynta köttet i grytan och tillsätt krossade tomater, kanel, kardemumma samt köttbuljongstärningen. Smula därefter ner önskat antal piri piri-frukter i grytan (2 brukar bli lagom starkt)
6. Låt grytan puttra på svag värme under lock i åtminstone 2 timmar så att köttet blir riktigt mört. Rör om då och då.
7. Med ca 15 minuter kvar av koktiden, tillsätt paprika och röd spansk peppar som skurits i småbitar. Tänk på att ta bort kärnorna från den spanska pepparn, annars finns det risk att det blir för stark kryddning.
8. Tillsätt därefter creme fraichen för att runda av smaken och få grytan lagom stark.
9. Alldeles innan servering, tillsätt bladen från en halv kruka basilika.