Fisk och skaldjursgryta med saffran & aioli

400 gram torskfilé, Skurna i bitar
300 gram laxfilé, Skurna i bitar
300 gram räkor, Handskalade
150 gram musslor
0,5 st purjolök
0,5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk timjan, gärna färsk
1 tsk basilika, gärna färsk
2,5 dl torrt, vitt vin
1,5 st fiskbuljongtärning(ar)
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran, (1/2 gram)
Jag hade inget vitt vin hemma så hade i extra vatten och en pressad lime istället för syrans skull.
Sen lade jag i några enstaka ärtor, lite fint strimlad morot och några skivade små tomater bara för de fina färgernas skull. Och en kvist dill kan aldrig vara fel till fisk...

Tillagning
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta. Fräs all lök ett par minuter tills den har blivit mjuk. Pressa ned vitlöksklyftan.
Blanda i tomatpuré, salt, timjan & basilika. Fräs detta en stund.
Tillsätt vin och buljongtärning, koka ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i ca. 15 minuter.
Skär fisken i mindre bitar (ca. 5 cm). Lägg dem i grytan och sjud ca. 7 minuter tills fisken blivit fast.
Skala räkorna. Tillsätt dem + ev. musslor i tallriken. Servera genast!
Serveras tillsammans med varm baguette & Aioli.