Fisk och skaldjursgryta med saffran & aioli

Igår bestämde jag mig för att det var dags för nåt med saffran och grädde i och bestämde mig för att testa ett recept jag hittade på Tasteline: http://www.tasteline.com/Recept/Fisk-_och_skaldjursgryta_soppa
Fisk- och skaldjur är oslagbart, förstår inte varför folk håller rött kött som det godaste... Bestämde mig för att jag måste ha lite baguette till också (äter annars inte bröd till vardags) för att det skulle bli maximalgott :)
 
 
Ingredienser (4 portioner)


400 gram torskfilé, Skurna i bitar
300 gram laxfilé, Skurna i bitar
300 gram räkor, Handskalade

150 gram musslor
0,5 st purjolök
0,5 st gul lök
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta
1,5 tsk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk timjan, gärna färsk
1 tsk basilika, gärna färsk
2,5 dl torrt, vitt vin
1,5 st fiskbuljongtärning(ar)
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 paket saffran, (1/2 gram)

Jag hade inget vitt vin hemma så hade i extra vatten och en pressad lime istället för syrans skull.
Sen lade jag i några enstaka ärtor, lite fint strimlad morot och några skivade små tomater bara för de fina färgernas skull. Och en kvist dill kan aldrig vara fel till fisk...

 

 


Tillagning
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta. Fräs all lök ett par minuter tills den har blivit mjuk. Pressa ned vitlöksklyftan.

Blanda i tomatpuré, salt, timjan & basilika. Fräs detta en stund.

Tillsätt vin och buljongtärning, koka ett par minuter. Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i ca. 15 minuter.

Skär fisken i mindre bitar (ca. 5 cm). Lägg dem i grytan och sjud ca. 7 minuter tills fisken blivit fast.

Skala räkorna. Tillsätt dem + ev. musslor i tallriken. Servera genast!

Serveras tillsammans med varm baguette & Aioli.