LCHF-Kålpudding med gräddsås

 
Igår testade jag att göra kålpudding för första gången. Nu är kålpudding något som jag aldrig fick hemma när jag växte upp och heller inte ätit som vuxen (förutom en enda gång på restaurang då jag insåg att det smakade godare än namnet antydde), så jag har ingen klar referens/någon uppfattning om hur en klassisk kålpudding "ska" smaka, så famlade lite i blindo här. Hur stora ska vitkålstrimlorna vara t.ex.?
Men testade på sambon som är uppvuxen med kålpudding, och han sade att det smakade precis som det skulle. En sak som kanske var lite konstig är att min sås inte blev tillräckligt brun (tror jag?). Men den smakade gott. Kanske hade det nåt att göra med att det här recepetet saknade sirap för det är LCHF.
 
Utgick från ett recept som jag hittade här: http://www.kokaihop.se/recept/lchf-kalpudding
 
Men jag använde en riktig gul lök och lite vitlök istället för lökpulvret. Sen tyckte jag det var lite klent med kryddor så hade i lite köttfärskrydda också. Och strödde över lite parmesan, det kanske var ett stilbrott/lite osvensk men funkade bra. Det blev ena ohyggliga mängder mat. Stekte tre stekpannor fulla med vitkål innan jag fick ihop de 1,5 kg som skulle vara med. Så kunde ge bort en form till sambons mamma också :)

Ingredienser (8 portioner)
1,5 kg vitkål
50 gram smör
1 kg valfri köttfärs
3 dl grädde
2 st ägg
250 gram keso, avrunnen
1 msk lökpulver
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
1 msk buljongpulver
5 dl vatten

Såsen:
3 dl spad från kålpuddingen
4 dl grädde
soja, salt och peppar

 

 

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175-200 grader. Börja med att blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke.
2. Krydda med lökpulver, örtsalt och vitpeppar.
3. Stek den strimlade vitkålen i smör i en stor stekpanna(eller som jag gjorde i storwoken så man kan vända den bra). Den ska vara mjuk och få fin knäckig färg.
4. Blanda ihop färssmet och den stekta kålen. Bred ut allt jämnt i en långpanna och skär färsen i portionsbitar.
5. Koka upp vatten och blanda ut buljongpulvret. Häll buljongen över kålpuddingen. Det ser ut som om puddingen flyter i buljong, men lugn, det kokar in.
6. Grädda i 175-200 graders ugn i ca 45 minuter.
7. När puddingen gått i ca 30 minuter tar du ur 3 dl av buljongen från puddingen (ställ sedan in puddingen ytterligare ca 15-20 minuter) och kokar ihop med grädden. Den ska reducera till ungefär hälften och kryddas med salt, peppar och soja.
8. Ät puddingen med gräddsåsen och några osockrade frysta lingon eller osockrad lingonsylt.

Katarina Ruud

Vad kul att den blev bra. Lyllos din sambo som får så mycket gott käk.:-)