Afghanska köttbullar

 
Jag köpte ju kofta masala ur kryddserien Rosengård tidigare, så idag testade jag ännu en afghansk rätt (alltid kul med nya smaker tycker jag) som jag hittade här. (Tidigare testade jag att göra afghansk kötffärsgryta)
Jag hade i lite mer av kryddorna än vad som stod i receptet (utom chilin som jag inte vill överdriva, för gillar inte när den överröstar allt och bränner som eld. Mediumhett räcker för mig). Tyckte den här rätten var smakrik och riktigt god. Blandade i några potatisar och lite gröna ärtor straxt innan det var klar, strödde över färsk koriander. Serverade med yoghurt till. Gjorde köttbullarna mindre än våra "vanliga" köttbullar, för de hade svårare att hålla ihop (finns inget ägg eller mjöl i) och de ska koka ihop med såsen.
 

Afghanska köttbullar (8-10 portioner)

Ingredienser
Köttfärs
500 g nötfärs
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk koriander eller
1 msk krossad koriander
1/2 msk salt
1 tsk spiskummin


Sås
3-4 msk olivolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1/2 – 1 tsk salt
1 msk kofta masala eller
1 msk mix masala
1 st färsk stark chili
1 dl vatten


Gör så här

Finhacka löken och pressa vitlöken och blanda ner kryddorna i färsen. Blanda ordentligt och forma den till fina köttbullar.

Finhacka löken och stek i oljan. Hacka chillin och ta bort kärnhuset, för en starkare smakupplevelse kan kärnhuset behållas. Tillsätt den hackade chillin till löken. Tillsätt efter någon minut pressad vitlök och stek tills vitlöken fått en ljusbrun färg.

Häll därefter i de krossade tomaterna och salta. Tillsätt kofta masala och lägg på lock. Låt koka i 7-9 minuter. Tillsätt därefter köttbullarna och rör om.

Häll på vattnet och låt sjuda på medelvärme under omröring. Färdigt att servera efter 10-15 minuter.