Fransk löksoppa

 
Något jag länge varit nyfiken på hur det smakar (speciellt som jag är galen i lök och ost) är fransk löksoppa. Så testade göra en sån igår kväll. Egentligen ska det vara vitt vin i, det hade jag tyvärr inte hemma så hade i en skvätt citronsaft istället.
 
Receptet hittade jag här: http://www.tasteline.com/Recept/fransk_loksoppa
 

Ingredienser
6 st gula lökar
2 msk smör
1 tsk socker
1 l vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vitt vin, torrt
2 tsk timjan
2 tsk salt
2 krm svartpeppar, grovmalen
4 skivor lantbröd
100 gram lagrad ost, mager
4 kvistar timjan

Tillagning
1. Värm ugnen till 275 grader.

2. Skala och skiva löken fint. Fräs den mjuk i smör 5-10 minuter men låt den inte få färg. Strö över socker. Rör om och tillsätt det kokande vattnet, buljongtärning, vin och timjan. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Rosta brödskivorna lätt i ugnen på båda sidorna. Riv osten grovt.

4. Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar. Lägg på brödskivorna och en näve riven ost. Gratinera i 5-10 minuter. Garnera med en kvist timjan.

 

Det går också att gratinera osttoasten separat och sedan lägga den på soppan om man inte har ugnsfasta soppskålar.

Receptet är framtaget av Tastelines matkreatör Sara Ghisler


Nu är det lite knepigt att laga en rätt som man aldrig ätit, för man vet inte riktigt hur det "ska" smaka och hur stora bitar man ska göra av saker och ting. Bildgooglade på fransk löksoppa, och det kunde se ganska olika ut beroende på vem som gjort den. En del plockade ned hela brödskivor i soppan, medan andra skar brödet i mindre bitar. 
Snyggast blir nog soppan om man gratinerar den direkt i skålarna. Jag var osäker på om mina skålar var ugnsfasta, så rostade brödet separat och lade i det efteråt.
Nu blir det säkert snäppet godare med vin (kanske mer fylligt?) än med citronsaft, men tror jag föredrar mer rustika skandinaviska soppor med lax, skaldjur, aioli, saffran m.m. Eller med rotfrukter och kött. Detta kändes lite substanslöst på nåt vis, inte riktigt så gott som jag föreställt mig. Kändes inte som nåt var direkt "fel", var inte för salt, surt eller nåt annat påtagligt, är nog jag som inte riktigt gillar stilen bara.