Ängamat / sommarsoppa

 
Slog mig att det var år och dar sedan jag åt sommarsoppa. Förknippar den med somrar som liten då mamma gjorde den på färsa grönskaer hon odlat själv. Mamma kommer från Finland och kallar den sopparsoppa, först nu har jag förstått att den även kallas ängamat här i Sverige.
Jättegott med knäckemackor med ost till :)

Använde ett recept jag hittade här.


Ingredienser (4 portioner)
3 morötter
1/2 huvuden blomkål
3 salladslökar
100 g sockerärter
2 msk vetemjöl
5 dl vatten
5 dl  mjölk
1 tsk salt
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja

 



 
 

Gör så här:
Skala och skiva morötterna. Dela blomkålen i små buketter, skiva löken och dela sockerärterna. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp under vispning. Tillsätt mjölk och salt. Låt allt koka upp. Lägg i morötter och blomkål och låt koka ca 5 min. Lägg i lök och sockerärter och koka 1 min till. Blanda äggula och grädde och rör ner det och persiljan i soppan. Låt inte soppan koka mer.