Nässelsoppa.

 
 
Häromdan gjorde jag paj med nässlor och parmesan, idag bestämde jag mig för att testa göra nässelsoppa för första gången också. Använde ett recept som jag hittade här.
Och nu när jag testat äta nässlor, så får jag säga att de smakade kanske inte så exotisk som jag trott. Men goda är de, och eftersom de växer i mängder här ute på landet så är de pinfärska och gratis.
Jag serverade soppan med smörgås med gravad lax och skivat kokt ägg.  

 

Ingredienser (4 portioner)
Ca. 2 liter löst sammanpressade färska nässlelblad (ca 400 gram) eller 4-5 dl ca 400 gram förvällda (tinade) nässlor 
0,5 tsk salt
8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaks- eller kycklingbuljong
2 schalottenlökar, 1 gul lök eller 15 cm purjolök
1 klyfta vitlök (valfritt)
2 msk olivolja eller smör
2 msk mjöl
1 dl grädde eller kokbar creme fraiche (valfritt)
Salt och peppar att smaka av med
4 kokta ägg eller ex. 8 skivor rökt eller gravad lax till servering

Gör så här
Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Eventuellt grus m.m. lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta ev. vattnet med ca en tsk salt.
Sänk ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara ev. kokvattnet.
Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
Hacka nässlorna.

Dags att göra nässelsoppan. Skala och hacka lök och ev. vitlök fint.
Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
Spä soppan med vatten och ev. någon dl grädde eller creme fraiche samt vitvin. Koka upp. 8 dl nässelsoppa räcker till 4 portioner.
Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
Servera nässelsoppan ev. med kokt ägghalva eller efter tycke.