Nässelsoppa.

Jag serverade soppan med smörgås med gravad lax och skivat kokt ägg.

Ingredienser (4 portioner)
Ca. 2 liter löst sammanpressade färska nässlelblad (ca 400 gram) eller 4-5 dl ca 400 gram förvällda (tinade) nässlor
0,5 tsk salt
8 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning eller grönsaks- eller kycklingbuljong
2 schalottenlökar, 1 gul lök eller 15 cm purjolök
1 klyfta vitlök (valfritt)
2 msk olivolja eller smör
2 msk mjöl
1 dl grädde eller kokbar creme fraiche (valfritt)
Salt och peppar att smaka av med
4 kokta ägg eller ex. 8 skivor rökt eller gravad lax till servering
Gör så här
Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag. Eventuellt grus m.m. lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Salta ev. vattnet med ca en tsk salt.
Sänk ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Spara ev. kokvattnet.
Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
Hacka nässlorna.
Dags att göra nässelsoppan. Skala och hacka lök och ev. vitlök fint.
Fräs löken i olivolja eller smör någon minut, tillsätt nässlorna och fräs någon minut till.
Pudra över lite mjöl över nässlorna och rör ut det i nässlorna.
Spä soppan med vatten och ev. någon dl grädde eller creme fraiche samt vitvin. Koka upp. 8 dl nässelsoppa räcker till 4 portioner.
Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Du kan också ha i en halv grönsaksbuljongtärning.
Servera nässelsoppan ev. med kokt ägghalva eller efter tycke.