5:2-recept: Rotfukter med kyckling & citron (258 kcal/portion)

 

Hittade ett lite häfte som hette "100 måltider som gör dig mätt och slank!" från tidskriften iForm och bestämde mig för att testa följande recept. Jag gjorde 4 portioner (måtten blev lite mer behändiga då också och inte samma löjliga tafflande med bråkdelar av morötter o.s.v...) och sparade en del till nästa dag. Jag hade bara min vanliga olja (extra jungfrulig kallpressad olivolja tror jag det är) så använde bara den, vet inte om det gör någon större skillnad för smaken. Det blev godare än jag trodde, tror det var de rostade sesamfröna och persiljeroten som lyfte det hela. Att jag hade färsk timjan gjorde inte saken sämre. Gott, nyttigt och inte särskilt dyrt heller. Haken var att det var astråkigt och tidsödande att göra små stavar av rotfrukterna. Kanske inget man vill göra till en stressad vardagslunch. Men kanske finns något smartare sätt, kanske går att riva grovt?

 


Ingredienser (1 portion)

75 g persiljerot
75 g rödbeta
75 g morot
1/2 tsk kallpressad rapsolja
En liten bunt timjan
Havssalt och nymalen svartpeppar
1 tsk kycklingfilé
1/2 tsk ljust sesamfrö (5 g)
75 g kycklingfile
1/tsk extra jungfruolja
1/4 citron

Gör så här

Rotfrukternas vikt är skalad vikt, alltså nettovikt. Skär rotfrukterna i tunna stavar. Lägg dem i en skål och vände dem i rapsolja, timjan, salt och peppar. Lägg dem sedan på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och ugnsbaka dem i 20 minuter på 200 grader.
Rosta sesamfrö lätt i en torr panna. Skär kycklingköttet i lagom mumsbitar, vänd dem i olivoljan och lite salt och peppar. Stek dem gyllenbruna på alla sidor, ca 7 - 10 minuter.
Servera rotfrukterna med kycklingen, smaskätt med rostat sesamfrö och färsk citronsaft.

 
 
 
a n n i k a

Gott!

My

Ugnsbakade rotfrukter är så gott! :)