Grekisk sallad med oregano och mynta, 5:2 recept 229 kcal (eller 312 med bröd)

 

 

Jag har en egen variant av grekisk sallad jag testat mig fram till som blivit en favorit vanliga ätdagar (den innehåller en del bönor som gör den matigare och ganska mycket olivolja). Men tänkte jag skulle testa ett magrare recept med bara 229 kalorier för fastedag. Även detta hämtat ur min favoritbok "5:2-dieten - kokboken" (Mimi Spencer, Sarah Schenker, Dr Michael Mosley). Tyckte dressingen till denna var god! Sen var det väl bekvämlighet också, kaloriinnehållet var redan färdiguträknat och klart... 

 

 


Ingredienser (4 portioner)
Till salladen:
400 g väl mogna tomater, urkärnade och skurna i klyftor
1 skalad och skivad rödlök
1 skalad gurka, skuren i stora bitar
12 kalamataoliver
200 g fetaost bruten i bitar

Till dressingen:
2 msk fin olivolja
2 msk rödvinsvinäger
En nypa strösocker (jag tog lite stevia så blev väl ännu kalorisnålare...)
Saften från en citron
En näve vardera av myntablad och bladpersilja, hackade (jag tog basilika iställer för persilja)
1 tsk torkad oregano
Salt & peppar

Serveras förslagsvis med 2 fullkornspitabröd rostade och skurna i remsor. Då blir kalori-innehållet ca 312 kcal/portion.

Gör så här
Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Blanda salladsingredienserna, smaksätt med dressingen och servera varma brödremsor till.

Amanda Eriksson

Ser riktigt gott ut:)

Svar: Tack :) Är inte så mycket för sallader annars (blandar hellre grönsakerna i grytor t.ex.), men grekisk har mycket smak, så den är riktigt OK :)
Svart-Stina