Mina bästa tips för pepparkaksbyggen

 
Förra julens pepparkaksbygge. Ännu inte kommit på vad jag ska bygga i år - några idéer? Kommentera gärna och tipsa... 

Varje jul brukar jag bygga nånting (oftast gör jag egna ritningar), och det har blivit grejer som karusell, lusthus, ministugor, slott, borgar m.m. Pepparkaka är inte världens mest samarbetsvilliga och lätta material att bygga med, men klurat ut några saker som gör det lättare att bygga.

* För att pepparkaksbygget inte ska braka ihop efter några dagar, så gäller det att få så torra och krispiga kakor som möjligt. Grädda gärna kakorna aningens för länge, snarare än för kort. Låt kakorna gärna ligga och torka på eftervärme i ugnen när du är klar så de blir riktigt snustorra rakt igenom. Detta gäller speciellt större väggar och kakor som blivit lite för tjocka.

* Många limmar ihop delarna med smält socker. Det har jag också gjort och bränt mig varje gång. Gör istället en kristyr med florsocker UTAN stärkelse, den kan du både limma ihop delarna med och dekorera med. Fyren ovan är enbart limmad med sån kristyr och den höll hur länge som helt. Dessutom missfärgades inte dekoren som den gör när man använt smält socker under. Denna sorts kristyr är också lättare att jobba med. Recept hittar du här.

* Hur noga du än mäter så kommer några av bitarna få fel form när de varit i ugnen. Det finns ett fönster på någon minut eller två när du precis tagit ut dom ur ugnen då de fortfarande är mjuka av värmen. Då kan passa på att med en vass kniv snabbt ansa kakorna (bara trycka nedåt, inte såga). Funkar bäst på helt raka kanter som behöver jämnas till.

* Trix två för kanter som blivit ojämna är att fila försiktigt på dom med den fina delen av ett rivjärn. Då måste istället kakorna vara helt kalla och torra, annars spricker de. Det här är ganska svårt och det går sönder jättelätt, så var försiktig och ta lite i taget.

* Baka reservdelar med deg du får över.

* Vill du göra fristående räcken och krusiduller? Rita/skriv ut på en bit papper det du vill rita av. Täck med transparent plast (gladpack använde jag) och spritsa på det. Låt torka i två dygn, sedan går de att peta loss utan att de går sönder. Så gjorde jag staketet till fyren på bilden.

 

* Vill du kröka ytor? Efter några floppade försök att täcka krökta formar i ugnen (allt flyter ned på sidorna) kom jag på hur man kan göra. Vill du t.ex. göra ett konformat tak, så gör du en form (gör en kon av kartong och täck med metallfolie t.ex.) och grädda en platt kaka som passar. När kakan fortfarande är varm direkt från ugnen, så rullar du den runt konen. Eftersom den är mjuk får du ha den på en bit bakplåtspapper och rulla med, annars går den sönder. Det här är ganska svårt, du måste både vara snabb och exakt. På slottet på bilden nedan har jag använt den tekniken på de tre högsta tornens tak.

 

* Använd fantasin - med sockerbitar kan du mura, glasstrutar kan bli tak, maränger kupoler, salta pinnar stänger...

* Fönster brukar jag göra av gelatinblad som jag limmar fast på insidan. Sett att andra även har gjort fönster med hjälp av krossat godis de låter smälta i fönsteröppningarna, men den tekniken har jag inte testat. För den riktigt ambitiösa finns ett fönsterglasrecept här (av min peppakasbygge-idol, den oslagbara Christine McConnell).

* Bli inte förskräckt när du limmat ihop det och det inte riktigt blev som i din fantasi. Det blir mycket bättre när du dekorerat det.

* Kristyren ovan är förstås jättebra att dekorera mindre kakor med också. Vill du göra vitt på vitt, så gör en vanlig kristyr och en lite lösare. Spritsa en ytterkontyr med den vanliga. Fyll sen med lös kristyr som flyter ut (man kan behöva hjälpa till att breda ut den med en bordskniv). Låt torka. Spritsa ovanpå med den vanliga hårdare.

 

 
 
julbak - kristyr - pepparkaka - pepparkakshus - pepparkaksslott
Alicia

Så helt otroligt inlägg! Mycket inspirerande och många smarta tips jag inte tidigare ttänkt på. Wow vad sugen jag blev på att komma igång med baket!

Anonym

Har aldrig varit så intresserad av julbak hit och dit och har alltid tänkt att man kan köpa sådant krafs men du gick mig verkligen peppad på detta! Tack😊

Svar: Tackar, kul att höra :)
Svart-Stina