Hemgjord päronglass med inlagda kardemummapäron med vanilj

 
Päronglass med bitar av päron kokta i vanilj, honung m.m.
 
Hade nåt kilo päron som legat i kylen ett tag, så bestämde mig för att testa använda dom i en päronglass. Nu använde jag bara några av päronen i glassen, så har kvar inlagda päron till fler tillfällen 🙂 Orkar du inte göra egna inlagda päron går det förstås bra att köpa en färdig konserv till glassen...

Först började jag med päronen. Klurade på vad som kunde vara godast - kardemumma eller ingefära. Bestämde mig för kardemumma. Hade i några droppar grön karamellfärg, men det behöver man förstås inte om man vill...
 
Ingredienser
1 kg päron
Lite vanilj efter smak (jag använde essens)
1 liter vatten
En slurk citronsaft
1,5 dl honung
5 dl socker
Några kapslar hel kardemumma (eller 3 tsk malen)
Några droppar grön karamellfärg om du vill ha en lite giftig färg på dom 😉
 
Gör så här
Häll upp kallt vatten i en kastrull och blanda med lite citronsaft (här är det inte så noga med proportionerna för vi ska kasta vattnet sedan. Det är bara till för att päronen inte ska hinna bli bruna medan vi skalar dom). Skala päronen och lägg ned dom i citronvattnet varteftersom. Låt det lilla skaftet sitta kvar.
 
Koka upp 1 liter vatten med honung, socker, vanilj, karamellfärg. Sänk ned päronen och låt dom småputtra 20-30 min (känn med en sticka om de är klara) beroenden på storlek. Var försiktig med dom, dom går sönder lätt.

När de är klara kan du spara dom tillsammans med sockerlagen i glasburkar. Förvara svalt. Plocka ur några stycken till glassen (tror jag tog en 4-5 stycken) som du låter svalna och sedan hackar i små bitar.

 
Sen är det dags för glassen...
 
Ingredienser;
5 dl grädde
3 ägg
En knapp dl strösocker 
Hackade päron
En knapp matsked päronarom för extra päronsmak på själva glassen (jag använde denna från Borgeby Kryddgård)
Någon droppe grön karamellfärg om du vill glassen ska vara grön. 
 
Jag vispade grädde i en bytta och socker,  ägg (både vita och gula) i en annan. Rör ned arom och någon droppe karamellfärg i ägg- & sockerblandningen också. Sedan rör du ihop innehållet i de två bytorna och slänger även ned konserverat päron hackat  i fina bitar. Häll i glassmaskinen och kör tills det stelnat. Går göra utan glassmaskin också, men då får du gå och röra om i byttan i frysen då och då.
 
Denna glass blev lyckad, sambon sade det var den godaste päronglass han någonsin ätit.
Om någon undrar hur det gick med mitt syrénglass-experiment däremot så gick det åt skogen... Glassen blev i och för sig god som en helt vanlig gräddglass, men särskilt tydligt av syren smakade den inte 😔 Detta trots att jag både använt syrensocker och låtit syrener ligga och dra i grädden över natten. Så är därför det inte dykt upp något recept här på bloggen, det kvalade helt enkelt inte in. 

 
 
efterrätt - glass - päron - päronglass - recept