Innan frosserierna tar sin början på allvar - lite vegetarisk ärtsoppa....

 

Kände det var dags för en ganska stram ärtsoppa innan december-frosserierna börjar...
Jag brukar göra dubbel sats (ett helt paket med ärtor på 500 g) och göra två kastruller och sedan frysa in en del.
Ärtsoppa är väl inte den vackraste rätten på bild kanske, men med lite god senap och ostmacka till så är den riktigt god.

Anna-Marias vegetariska ärtsoppa:

Ingredienser
6 dl gula torkade ärter
1,5 liter vatten
2 hackade gula lökar
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk mejram
2 krm timjan (Det går att ha i andra örter också som oregano och dragon)
Några skivade morötter
En bit riven ingefära (denna är viktig för smaken)
Några pressade klyftor vitlök efter smak
Lite salt om det behövs

Gör så här
Blötlägg ärtorna över natten (eller minst 12 timmar). De kommer att svälla ordentligt. Häll av vattnet och mät upp nytt.

Koka dem tillsammans med buljongtärning, hackad lök, pressad vitlök och skivade morötter i minst en och en halv timme (under lock, fyll på med vatten om för mycket kokar bort - rör om då och då). Smaka av med mer kryddor och salt på slutet om det behövs. Ät med ordentligt med god senap och mackor med vällagrad ost.

 Brukar använda de här, blir två ganska stora kastruller med ärtsoppa.