Mina erfarenheter av skinroller / dermaroller / microneedling

 


För länge sedan impulsköpte jag två skinrollers (bland annat tänkte jag försöka få bort ett ärr på magen med den ganska ruggiga längden 1,5 mm en köpte också en 0,5 mm att börja testa med... ). Jag kollade på en del YouTubes-videos minns jag som jag tyckte var mycket blodiga och läskiga, så till den grad att jag nästan blev yrslig/illamående av att kolla på dom och skinrollarna blev liggande i ett skåp oanvända jättelänge... 😱

Av någon orsak blev jag nyfiken på dom igen för några månader sedan och bestämde mig för att ändå prova med den snällare 0,5 mm-aren på ansiktet (igår skrev jag lite om mina hudproblem).
Jag gick mycket nervöst, bakterienojigt och noggrant till väga. Tvättade handfatet med sprit, spritade händer och skinroller, duschade och tvättade håret, tvättade ansiktet med alkohol, bytte sängkläder (man vill ju inte gnugga sitt sönderstuckna ansikte mot något smutsigt) och vågade inte ens rolla hela ansiktet första gången IFALL ATT det skulle se hemskt ut nästa dag.

Jag insåg snart att jag oroat mig i onödan. 0,5 mm gör lite ont (speciellt beniga partier som kanterna på ögonhålorna) och du blir alldeles rosa i ansiktet. Du står alltså inte i fullt smink, oberörd och myser drömskt med din skinroller som folk på Instagram 😄Men en timme senare har de pyttesmå hålen redan börjat sluta sig och det värsta är över.
 
Jag gör det alltid på kvällen. Sitter och kollar på TV nån timmme efter att jag gjort det medan huden lugnar ned sig, sedan går jag och lägger mig. Dagen därpå ser jag ut i stort sett som vanligt, är inte rosa längre och kan sminka mig som vanligt.
Jag har nu rollar ansiktet totalt tolv gånger - alla med 0,5 mm utom senast då jag testade en 0,2 mm -  och har hitintills sett en pytteliten droppe blod vid ett enda tillfälle. Inte heller några tecken på infektion överhuvudtaget. Så till in förvåning är det en väldigt biverkningsfri behandling, faktum är att den är lättare att leva med än t.ex. tretionin-kräm (som jag testade för länge sedan ) som har en massa biverkningar som rodnad fjällande i flera dagar efter... Jag hade inte trott att nålar skulle irritera mindre än kräm, men så verkar det vara 😊 Nu ska det sägas att detta gäller 0,5 mm. Använder du riktigt långa nålar lär det både blöda och behövas bedövningscreme.

 

Så vad används skinrollers för?

• Acneärr (verkar vara väldigt bra för det, är på detta man ser de mest imponerande före/efterbilderna)
• Rynkor & linjer
• Dålig lyster i huden
• Stora porer
• Pigmentfläckar
• Bristningar
• Celluliter
• Tunnt hår

Saker som kan vara bra att tänka på:

• Rolla alltid på kvällen, utan smink förstås. Allt du har på huden rollas ju in i den...

• Sprita (kanske även går att doppa i kokande vatten lite snabbt?) rollern både före och efter du använt den.

• Anteckna i en bok varje gång du gör det så du har koll på frekvens och att du byter skinroller ibland (jag tog en ny efter 10 ggr). Kan också vara kul veta hur lång tid det tog innan det började synas resultat.

• Var inte för snål med skinrollers och köp en nästan gratis från nåt suspekt företag i Kina eller nåt... Unna dig en med en med riktiga nålar (det brukar vara kirurgiskt stål och titan i dom) som är vass. Det är ändå en väldigt prisvärd kostnadseffektiv behandling jämfört med mycket annat och du kan göra den själv. Jag har både använt olika märken (dermaroller och skinroller) vilket funkar likadant.

• När du rollat så är det bra avsluta med nåt serum. Jag använder ett med hyaluronsyra och vitamin-C. När det sjunkit in så har jag på lite fetare hudkräm över. Använd inte för starka grejer om du brukar pyssla med sånt (som retin-a då t.ex. för allt absorberas nu mångfalt mycket bättre genom tusentals små hål och kommer bränna sönder huden på dig).

• Du behöver inte undvika ögonbrynen om du vill rolla nära ögonen - går jättebra rolla över dom också. En del rollar t.o.m. hårbotten för att stimulera hårväxten, så är inga problem. Fast själva ögonlocken ska du inte rolla förstås (om det ens går?). Det är lite jobbigt att rolla nära ögonen, jag brukar börja nysa.

• Ha inte för bråttom. Det är ju egentligen inte skinrollern som gör jobbet, det är din egen kropp som kommer stå för förbättringen/bilda mer kollagen och elastin o.s.v. Olika personer läker och bildar ny hud olika snabbt så är svårt veta hur man själv är, så man får testa sig fram och vara lite försiktig.

• Rolla inte på finnar, då fördelar du ut bakterierna i den på flera ställen huden... burr.

• Vill du rolla ofta mest för att absorbera produkt bättre kan en 0,2 mm räcka. Testade en sån igår och den kändes inte mycket alls.

 

 

Hur snabbt ser man resultat?
Ända upp till 6 mån kan det ta (enligt Gin Amber, mer om henne nedan). Sen beror det väl på hur långa nålar, frekvens och vad det är du vill åstadkomma. Jag har använt rollers i drygt två månader. Jag har som jag skrev om igår problem med inflammation i huden under ögonen ibland, och just där tycker jag min hud ser ganska dålig ut just nu om jag ska vara ärlig (och har periodvis undvikit att rolla där när huden sett för irriterad ut). Resten av ansiktet ser dock bra ut och tycker texturen förbättrats. En del påstår att det omedelbart blir bättre. Jag tvivlar på att det stämmer, är nog att man kan bli lite svullen efteråt som plumpar upp huden. Själv tycker jag inte om den där svullna känslan, så är glad så fort det släpper... Men över tid verkar det ha en bra effekt. Jag ska rapportera igen när det gått några månader till.


När du söker på information så kommer du upptäcka en uppsjö med råd om hur ofta man ska använda rollers som är i total konflikt med varandra. Någon tycker att man ska sätta igång kollagenproduktionen genom att rolla VARJE DAG i början, någon annan tycker man ska rolla max en gång i veckan om man använder 0,5mm... Jag har litat mycket på råden från Gin Amber . Hon verkar veta vad hon snackar om, har kontakt med läkare och också säljer egna rollers i bra kvalitet med riktiga nålar. Finns massor med råd på hennes kanal:

Här en video hur hon använder 0,5 mm dermaroller:


antiaging - dermaroller - hud - hudvård - microneedling - skinroller
Angelica Wåhlin

Hm, alltså jag har ju också varit lite rädd för den där, haha ..

Anonym

Intressant artikel! Jag har köpt min dermaroller på www.skinroller.se med tillhörande serum och är super nöjd! Nu är jag på jakt efter information om det finns någon annan kräm en bio Oil som man kan använda mot bristningar