Tretionin/"vampyrcreme", "frankensteinstadiet" och ACO...

 

Airol (0,05 % tretionin) och lite blandat från ACO som motartilleri...

Tretionin (även kallad vitamin a-syra/retin-a - förväxla inte med retinol) är tydligen en av de få produkter som verkligen har en kliniskt bevisad effekt mot ålderstecken. Jag brukar skämtsamt kalla det för "vampyrcreme" för det gör inte bara att du inte åldras som folk, det är så starkt och exfolierande att du blir känslig för solen. Så nu i decembermörkret (man får verkligen anstränga sig om man vill hinna se lite dagsjus en arbetsdag om man som mig sitter och jobbar vid en dator hela dagarna) är det förstås ett jättebra läge att börja använda det.

I djungeln med jättedyra hudcremer med påkostad TV-reklam är det en bisarr produkt - den kostar nästan ingenting i jämförelse men har däremot en bevisad effekt. Sånt gillar jag, vill inte hålla på att lägga tid och pengar på något som KANSKE funkar. Alltid på jakt efter den mest effektiva lösningen, vill inte ha någon vilseledande reklamdynga som försöker sälja mig en "känsla". Tretionin verkar dessutom lösa en hel rad med hudproblem - acne, förstorade porer, dålig lyster, pigmentfläckar - ja, de mesta djävulskaper som ens hud kan förarga en med att pyssla med... ;) Har du aldrig ett endaste av de här problemen, grattis! Du kanske ÄR en odödlig vampyr? ;) Så vad är haken? De första veckorna kommer du se hemskt ut. Huden kan bli irriterad och börjar fjälla. Den kan också bli torr och stum periodvis, lite som pergament. Du måste vänja dig gradvis, till en början kanske bara använda det en gång i veckan för att sedan successivt öka. Här antar jag det är sunt förnuft och att känna sig fram som gäller. Du kan stressa huden till en viss grad, men tar du i för mycket kan du (som med det mesta) skada dig istället. Har du finnar kan du få utbrott med ännu fler ett tag! Kollat på YouTube-filmer med olika människor som testat tretionin, och en tjej kallade det här stadiet för "frankensteinstadiet" som man måste ta sig igenom, hehe... Man får smörja in sig massor med vanlig fuktcreme dagarna efter. Jag har testat börja med tretionin en gång tidigare, men gav upp för det blev för jobbigt med fjällande hud. Men nu har jag börjat igen, och använt cremen två gånger, så nu är jag inne i "frankenstein" igen... Först tycker man inte det händer någonting alls. Dagen efter tittar man i spegelt och bara "Jaha? Ser ingenting, det här går nog bra?". Låt dig inte bedras och vräka på mer creme direkt, huden är fortfarande chockad. En dag eller två senare börjar i alla fall jag bilda ny hud och den gamla fjällar av. Den här gången vräkte jag
dock på rejält med vanliga fuktgivade cremer från ACO redan när det fortfarande inte såg normalt ut (och inte särskilt torrt ännu), vilket verkar lugnat ned det lite. Igår fjällade det en del. Jag gnuggade ansiktet med vatten så det lossade och smorde in mig med ännu mer fuktightescreme (Aj! Det brände och jag blev snitsigt ljusrosaflammig istället) , idag ser jag ganska vanlig ut igen och det värsta verkar vara över. Nu ska jag nog vänta några dagar till nästa behandling ändå, så jag är säker på att huden återhämtat sig efter chocken.

 

Wayne Goss testar retin-a... Dubbelt så starkt som det jag använder. Man ser på hans panna precis den där pergament-känslan jag nämnde...

Jag tänker det är tur att jag aldrig gillat att sola eller röka, det har klarat min vita (fräknar), lite torra hud känsliga hud från fula solskador och såna där rynkor runt munnen som kvinnor som röker mycket ibland får. Sen tror jag som en plastik-kirurg sade att vilken fuktcreme som helst kan göra skillnad, om du verkligen kommer ihåg att använda den hela tiden under lång tid, så smörja in sig och inte bli förr torr är nog också förnuftigt (jag kommer alltid ihåg att smörja in ansiktet, för det gör jag varje gång jag tvättat det. Tyvärr sämre med händerna...). Jag tycker också att huden påverkas lite inifrån, jag slutade få fula eksem när jag började äta omega3-kapslar. Så det är väl en bra grund, men fixar tyvärr inte allt.Angie har passerat 50 och dessutom solat en hel del i yngre dagar. Det kanske inte syns någon jättestor skillnad på stillbilderna, men har man sett tidigare videos så ser man att det verkligen är skillnad. Det är som att hon blir tre år yngre för varje år hon blir äldre. Subtilt och bra, för man ser fortfarande ut som sig själv, bara bättre.

 Lite fler erfarenheter av retina-a... Hon gjorde misstaget att gå lite för hårt ut i början och använda det jätteofta första gången hon använde det, för man märker som sagt inte direkt/dagen efter vad det gör med huden...

Jag gillar ACO:s produkter och köpte ett gäng nu för att vara redo inför tretioninets bieffekter. Brukar köpa deras scrub (kornen är lagom stora, lagom tätt) när jag vill få bort gammal hud och få igång blodcirkulationen lite, alla andra jag testat har känts fel. Också brukat använda deras 3 + 3 hudcreme, men nu har jag köpt lite fetare och tyngre grejer eftersom jag börjat med tretioninet (0,05 % Airol)... Scruben kan jag förstås inte använda precis innan jag använder tretioninet, då blir det för tufft för huden. Tretioninet är i sig exfolierande och ska inte blandas med andra starka saker. Det just jag hoppas lösa med tretioninet är att få lite bättre lyster i min vita, tunna hud, kanske få bort torrhetslinjer under ögonen plus att jag har aningen stora porer på nästippen. 

Jag kommer återkomma med rapport om hur det går om några veckor och berätta hur lång tid det tar för huden att vänja sig och så...

Vill du läsa mer så kolla denna blogg

Tretinoin anses bland annat öka mängden kollagen och blodkärl i huden samtidigt som det exfolierar det översta hudlaget av döda hudceller. Dessutom hämmar Tretinoin ett enzym (MMP – matrix metalloproteinases) från att bryta ner kollagen- och elastinfibrer i huden. Sammantaget ger detta en hud med ett slätare och friskare utseende. Eftersom solskadad hud ofta har ett förtjockad överhud (epidermis)och förtunnad läderhud (dermis) ojämn pigmentering och gulaktig hudton är Tretinoin-kräm en effektiv behandling av just solskadad hud. För att få en märkbar effekt krävs några månaders behandling. Här följer några dokumenterade effekter av Tretinoin:

  • stimulerar kollagen- och elastinfiberbildning
  • hämmar melaninproduktion
  • exfolierar hudens översta lager
  • minskar rynkor
  • förbättrar hudstruktur
  • förbättrar hudton, ge friskare färg åt gultonad hud
  • behandlar acne
  • minskar storleken på porer
  • minskar sebumproduktion och olighet
Effekten av Tretinoin-kräm på rynkor kan delvis bero på krämens i övrigt fuktbindande egenskaper. I tester minskade nämligen även krämbasen (utan tretinoin) i placebogruppen mängden torrhetsrynkor.