Röda linser, röda linser i mängder...

Indisk gryta på röda linser i förgrunden, biffar på röda linser i bakgrunden...
 
Försökt ta mina matvanor till nästa nivå (inte för att det är så illa från början men finns alltid utrymme för förbättring... ), men fallit i den klassiska fallgropen att vissa dagar så hinner man inte riktigt tänka i förväg på vad man ska äta och inser i panik att man måste äta något ganska omgående till middag och Gud vet vad!?? 
Så tänkte jag skulle försöka rationalisera/laga en himla massa mat och frysa in. Så det finns färdig bra mat på lager när man blir stressad 🙂
 
En stående gammal favorit för min del är indisk gryta (dahl) med röda linser (har skrivit om den här tidigare). En genialisk rätt till vardags - god, nyttig och billig. Jag gör den uttökade varianten med extra kryddor - som jag överdoserar rejält  😉 

Jag har varit nyfiken på om det går att göra biffar på röda linser också? Googlat på olika recept men tyckt kryddningarna sett mesiga/svenska ut. 
Sedan såg jag detta recept  på biffar som använde förkokta röda linser och tänkte att varför inte göra något liknande men med samma kryddade linser jag använder till dahlen? Kokar linser till båda rätterna samtidigt alltså. Det borde ju spara tid om något :)

Biffar på röda linser med råris
 
Sagt och gjort. Jag kokade en rejäl laddning med kryddade röda linser precis som jag brukar till grytan men väntade med att hälla i tomaterna. När det kokat 10 min så tog jag ur några deciliter linser till biffarna och ställde undan. Sedan lagade jag färdigt grytan som vanligt.


Linserna jag tagit ur hällde jag i ett durkslag för att få bort så mycket vatten som möjligt. Sedan blandade jag med två fint rivna morötter, 2 klyftor pressad vitlök, basilika, lite extra peppar, sesamfrö, riven parmesan, 2 ägg (så helt vegetariska blev de inte. Ska testa använda kikärtsspad istället för ägg nästa gång. 3 msk kikärtsspad ska motsvara ungefär ett ägg tydligen).

Sedan formade jag biffar och stekte i olja. Och ja! 😃 Det fungerade. Blev matiga kryddstarka biffar. Den enda nackdelen med såna hhär biffar är att det är lite svårt att få dom att hålla ihopp jämfört med kött, så man får inte göra dom för stora för då rasar de sönder.
Nu mätte jag inte ingredienserna denna gång utan gick på känsla.  
dahl - middag - röda linser - vegetariskt - vegobiffar