Dhal - indisk vegetarisk gryta med röda linser.

 
 
Fortsätter mina matexperiment och testar ett fjärde indiskt recept på kort tid. Detta recept hittade jag på:
http://receptfavoriter.se/recept/dhal-indisk-linsgryta-gryta-med-linser.html
Jag gjorde den utökade varianten med färsk, riven ingefära, vitlök, morötter, koriander och kokosmjölk. Överdoserade kryddorna i vanlig ordning och slängde i två kanelstänger också och en extra lök (röd). Åt med en klick turkiskt yoghurt - mums!
 
 

Ingredienser:
1 gul lök
2 msk olivolja, rapsolja eller ghee (indiskt klarerat smör)
2-3 krm chiliflakes eller 1 röd pepparfrukt
2 tsk garam masala
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
4 dl vatten
salt och peppar

 

ÖVERKURS TILL LINSGRYTA:
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
400 ml kokosmjölk, sojamjölk, havremjölk
Saft från en lime

 

Tillagning:
Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken.
Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater samt vatten. Vill du ha i kokosmjölk så ta uteslut halva vattnet.
Rör om och låt linsgrytan koka på medelvärme i 25 minuter.
Smaka av med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker kan också göra susen. Klart att servera. Om du vill pressar du över limesaft - då blir linsgrytan extra god.