Syrenglass


Förra året testade jag att göra syrenglass med hjälp av syrensocker, bestämde mig för att testa ett annat sätt i år för att fånga mer av smaken i blommorna. Så denna gång gjorde jag en syrensirap istället. Den hade jag både i en slurk av i glassmeten och ringlade även över när glassen var klar.


Syrensirap ingredienser
5 dl socker
2 dl vatten
3 dl rensade blommor (bara det lila, ta inte med något grönt för det är lite beskt)
En liten nypa salt
Några enstaka blåbär (valfritt, men ger en finare färg)
En citron (både rivet skal/zest och saften)

Sett att andra använder mer vatten men jag ville ha en tjock sirap för det inte skulle bli för mycket kristaller i glassen. 
Syran i citronen gör att färgen slår över till en mer rosa nyans.

Gör så här
Koka upp vatten och socker, rör om tills sockret löst sig helt. Häll i zest, salt, citronsaft, blåbär och fortsätt koka nån minut till medan du mosar blåbären med en gaffel så de släpper ifrån sig mer färg. Dra av plattan och häll i blommorna. Rör om så de hamnar under ytan. Låt stå och dra i en timme.
Det är svårt att fånga den flyktiga doften i syren, så tvätta dom inte innan för då kan du skölja bort nektarn. Så nöj dig med att ruska ur insekterna lite försiktigt bara.
En del kokar även blommorna en stund, jag är rädd att det försvinner lite smak även i det stadiet så jag lät dom bara dra som i ett te. 
Jag lyckades fånga doften bättre nu än i förra årets syrensocker. Men tycker fortfarande det var lite svagt, så man skulle kunna testa att låta det dra lite längre för mer smak. Och lyckas man klämma ned någon extra deciliter blommor under ytan i sockerlösningen så skulle det förmodligen inte skada heller. 
Slutligen silade jag bort blommor och citronskal med hjälp av en silduk och tappade upp i en flaska. Den fick stå i kylen till nästa dag då jag gjorde glassen.

Syrenglass Ingredienser

5 dl grädde
3 ägg
En knapp dl strösocker
En slurk av syrensirapen
Blommor att dekorera med

 
Gör så här
Vispa grädden i en bytta och socker, ägg (både vita och gula) i en annan. Sedan rör du ihop innehållet i de två byttorna. Häll i glassmaskinen. När det stelnat lite grand häller du i en slurk syrensirap. Går göra utan glassmaskin också, men då får du gå och röra om i byttan i frysen då och då. Kör i maskinen en liten stund till.

Jag brukar ösa upp glassen i byttor ur maskinen precis innan den är helt stel (den är så förgrymmat svår att få loss annars). Ringlar ännu lite mer sirap över glassen (mest för det ska bli lite snyggt marmorerat). Sen är det bara att ställa in i frysen och vänta en stund 😋
Dekorerar med ännu mer sirap och lite blommor. 

 Förra årets syrensocker.
glass - mat - recept - somrigt - syren - syrenglass