Göra eget maskrosvin

Mitt eget maskrosvin jag började tillverka i slutet av maj.
 
Skrivit lite kort om det på Facebook men tänkte att det är dags att skriva ett inlägg här på bloggen också  🙂 Det gav lite blodad tand och lärde mig lite om hur man framställer alkohohaltiga drycker, jag håller på att förbereda mitt eget körbärsvin nu också.

Tillägg 2019: Märkt att det är många som hittar detta gamla inlägg just nu när det är säsong för maskrosor igen. Det finns ett nyare mer omfattande inlägg (Maj 2019) du hittar här.
 
 
 
I slutet av maj plockade jag maskrosor och testade göra lite maskrosvin (mest som en kul grej/experiment för alltid undrat vad det smakar och om det är svårt att göra). Använde vinjäst för mousserande vin från PGW, inte sån man har för bak (fast det ska tydligen också funka lika bra, men blir nog inte lika hög alkohol halt då). 
Man kan också vildjäsa, men jag tyckte det verkade läskigt. Då har man ingen kontroll på vilka mikro-organismer som tar över...
Jag kikade på dessa två recept (framförallt det första på svenska) om ni vill veta mer i detalj hur man gör: 
 
https://receptfavoriter.se/recept/maskrosvin.html
https://commonsensehome.com/dandelion-wine-recipe/
 
Det jag lånade från det engelska var att man kunde ha i lite apelsin också. 
 
Jag använde både saft och rivet skal från ekologiska citroner och apelsiner, russin, strösocker, vinjäst,  jästnärsalt med b-vitamin, jässtopp, steriliseringmedel och så maskrosor då förstås. 
Som tur var hittade jag en jättestor damejeanne i ett uthus som jag tog in och diskade och steriliserade. 
 
Man dödar först mikroorganismerna på maskrosorna med hett vatten. Sedan får det svalna innan man tillsätter jäst, russin m.m. Sedan får det stå och jäsa några dagar. Först nu silar du bort maskrosor och tillsätter strösockret. Verkar som man ofta jäser bort det naturliga sockret innan man tillsätter vanligt socker har jag lärt mig nu.
 
 

I början luktade det precis som siman mamma gjorde när jag var liten  Men sedan när sockret och kolsyran försvunnit ändrade det karaktär.


Testade öppna en flaska och tror jag lyckats  Smakade som ett vitt vin, men med en annorlunda eftersmak. Hade jag inte vetat att det var maskrosor så hade jag nog inte kunnat identifiera vad det var. Man använder bara det gula på blommorna och de är mycket milda. 
Vinet fick en bärnstensfärgad nyans.

 

Sen måste man göra egna etiketter också...

Jag gör nog inte om detta i första taget, för var DÖDSTRÅKIGT och tog en evighet att rensa maskrosorna. Jag är en ganska pillig och noggrann person, men detta var too much även för mig...


Kommer nog bli enklare göra körsbärsvin. Kommer inlägg om det om några dagar också. 


 
Tidigare gjorde jag kaka med maskros också 🙂
eget vin - landet - lantligt - maskros - maskrosvin