Hur jag gör mitt maskrosvin - den långa versionen...
En del har frågat hur jag gör mitt maskrosvin och jag hänvisar till länkar hit och dit, så tänkte bäst jag skriver ihop allt i ett inlägg precis som jag själv gör det så det inte blir så rörigt.
Men dessa två ska ha kred, för är dom två jag lärt mig av:
https://receptfavoriter.se/recept/maskrosvin.html
https://commonsensehome.com/dandelion-wine-recipe/
Anna-Marias variant:
7 l gula kronblad från maskrosor (se nedan för bästa sätt att plocka)
7 + 3 liter vatten
Två ekologiska apelsiner (vi ska använda skalet/zesten också så därför bra om det inte är besprutat)
Två ekologiska citroner (vi använder zesten på dessa också)
1 kg ekologiska russin
2,5 kg strösocker
1 påse 5 g starkvinsjäst (jag använder denna)
1 påse 10 g jästnärsalt med vitamin (jag använder denna)
1 påse jässtopp (jag använder denna)
Grejer som också kan vara bra att komma ihåg att inhandla även om de inte är absolut nödvändiga är:
Streriliserinsgmedel (för att göra rent utrustningen, denna t.ex.)
Klarningsmedel (denna t.ex.)
Du behöver också bra stora kärl som tål värme och jäslås. Nån sorts finmaskig sil (jag använder en jag använder vid matlagning bara) och gärna en tratt (så du inte spiller utanför när du häller upp på flaskor och så).
Det jobbigaste med att göra maskrosvin är att plocka & rensa maskrosorna. Förra året plockade jag blommorna och sedan fick jag sitta i tre timmar och rensa dom på kvällen med en sax tills jag fick ont i händerna... I år hittade jag en video om hur man plockar dom utan att få med det gröna. Tog kanske 10 min att få in snitsen, men det var det värt:
Alltså du vill INTE ta med det gröna, det kan ge beska till vinet och kan tydligen även påverka jäsningen negativt. Får du med lite kanske inte det gör någon större skillnad, men försök undvika det om de går...
Förbered russin och citrusfrukter: Hacka/mixa russinen.
Tvätta citrusfrukterna. Ta ett rivjärn och riv loss det färgade på skalen dom. Skär bort det vita under lite grovt och kasta. Skiva fruktköttet.
Lägg maskrosorna i något stort kärl som tål värme. Koka upp sju liter vatten och häll över dom. Häll i russin, rivet skal och fruktkött. Låt svalna till rumstemperatur.
Ställ att jäsa i fyra dagar under lock i rumstemperatur. Rör om några gånger om dagen. Maskrosorna och russinen kommer flyta upp till ytan om och om igen och bilda som ett lock. Ni som har varit med och gjort den finska drickan "sima" någon gång kommer märka att det luktar väldigt likt det till en början innan man fått upp alkolholhalten...
När fyra dagar gått silar du bort blomblad, russin m.m. och tappar om i ett nytt kärl (väl rengjort och steriliserat förstås) med jäslås. Rör ned sockret och rör om. Koka 3 liter vatten och låt svalna till rumstemperatur. Tillsätt det kokta vattnet. Nu bör du kommit upp i ca 10 liter vätska. Ställ att jäsa igen tills det stannar av. Minns att första gången jag gjorde vin undrade jag varför det inte hände något till en början och undrade om det var någon fel med min jäst, men efter några timmar satte en väldig fart nu och började bubbla jättemycket! Hur många dagar detta steg tar är svårt att säga, beror lite på hur varmt det är i rummet och så... Det ska i alla fall nästan ha stannat av och om du smakar på det ska det mesta av sockret vara borta. Då är det dags att tappa om det till ett nytt kärl. Det sätter igång vinet lite igen. Vänta tills det stannar av igen (inget bubbel i jäslåset).
Slutligen tillsätter du jässtopp (för fortsätter processen för länge kan vinet surna och bli ättika). Häll upp på rena steriliserade flaskor och lagra någonstans svalt och mörkt. Nu är man förstås nyfiken på hur det blev (och smaka lite kan man ju förstås alltid göra 🙂 ) men det blir bättre om det får stå några veckor minst...
Förra året blev jag inte nöjd med utseendet på vinet när det var dags att tappa på flaskor. Det var helt enkelt inte klart nog även om det smakade bra. Då kan man använda klarninsgsmedel. Jag förvarade då vinet i botten av kylen i en jättestor flaska medan jag klarande det (hittade jätteflaskan på en loppis, den kom från ett gammalt bryggeri) några dagar och gick och skadade bort kolsyra då och då minns jag... Behöver du göra detta steg, så läs instruktionerna på klarninsgmedlet.
Så hur blev vinet? Det blev i slutänden ett bärnstensfärgat gott vitt vin. Maskrosorna har en svag mild smak som är svår att identifiera (första gången jag smakade det hade jag nog aldrig kunna gissa vad vinet var gjort av). Kanske kan man kalla det en "blommig" smak. Även citrusfrukterna och russinen gav förstås en del smak. Vinet blev mycket starkt. Jag mätte aldrig alkoholhalten men det snurarde till i huvudet direkt, på ett sätt som vitt vin inte brukar göra... Starkvinsjästen jag använde kan komma upp till 18 % som mest.
Kom ihåg för egen räkning;
Batch nr 2 med 0,5 kg extra socker blev perfekt (och lite extra vatten för att komma upp i 10 liter) Typ ett sött &starkt desertvin.
Tid: Jäst tillsatt 14 maj.
(Batch nr 1 blev för svag. Tror jäshinken läckte gas. Så avbröt förmodligen jäsningen för tidigt.)
Hej tack för receptet och video detta måste jag pröva! Hur har du gjort de fina ettiketterna? Hälsningar Susan