The Divide (2011)Jag ser då och då nån riktigt dålig film och då brukar jag inte känna mig motiverad att skriva om den. Men nu såg jag nåt så uselt igår kväll att jag tror jag måste göra det ändå, för att varna andra! Faktum är att jag fortfarande känner mig förbannad när jag tänker på den. The Divide heter den och är från 2011.

Jag brukar ju gilla "undergångsfilmer". Både för att det är nåt hisnande över att den vardagsvärld vi känner faktiskt kan upphöra att existera en dag, och för att det är intressant att fundera på hur folk skulle reagera. Så jag trodde verkligen detta var en film för mig. Sen hade den fått 5,9 på IMDB.

Filmen utspelar sig i en famtid då en kärnvapenexplosion förstört stora delar av New York. Vad som är bakgrunden till det får man aldrig riktigt veta. Åtta personer som bor i en stor byggnad lyckas ta sig ned i källaren där fastighetsskötaren (?) Mickey förberett med vatten- och matförråd. Han är ganska kantig och otrevlig, men är den enda som egentligen verkar ha nån koll och verkar i grunden sjyst. Jag förstår av den senare handlingen att det inte är meningen att man ska sympatisera och heja på honom genom hela filmen utan tjejen som är huvudpersonen, men det gjorde jag.

Det urartar snart till en mardröm. Matransonering och strålskador. Folk beter sig som as. Det blir snart riktigt frustrerande, folk ställer inte de frågor man tycker de rimligen borde ställa sig, diskuterar inte det som borde diskuteras. De borde ha gott om tid att prata med varandra, man tycker det borde av största vikt i en sån här situation, så nära döden. Istället beter sig de flesta som totala idioter. Undrar man över sociala spelet i extrema situationer så kändes det här inte trovärdigt alls.

Nu har ju jag aldrig varit med om en så här kritisk situation nån gång, men en kille från Kroatien bekräftar mina misstankar inne på IMDB:

I'm writing this as a person who has actually spent time in a similar situation - stuck in a basement with bunch of neighbors while the bombs hit the city above you for days, even weeks. And I can honestly say that, while this movie clearly wants us to believe we're all sick f*cks ready to snap and start beating, torturing, beating and raping each other, it's just not true. Also, speaking from my own experience, people want to survive and actually talk constructively and work together while utilizing common sense and common interest. Yes, there are conflicts, yes some people lose it, yes there is trauma, yes there are groups formed, but this... This is simply over the top.
http://www.imdb.com/title/tt1535616/

Jag vred mig i vånda hemma i TV-soffan över karaktärernas dumhet. När man genomlidit filmen inser man att det saknas både förklaringar och sensmoral. Man avslutar med att skrika: "Men SÅ HÄR kan det ju inte sluta heller!!!".

De borde pratat mer med den här personen...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Sleep Tight (Mientras duermes)Nu har jag hittat ännu ett ruggigt guldkorn som jag kan rekommendera! Nämligen en spansk film från 2011.
En utåt sett vanlig och småtrevlig snubbe jobbar som nån sorts portvakt i ett bostadskomplex. Detta är dock bara en fasad, egentligen är kringflackande ensamvarg född med ett märkligt handikapp - han är oförmögen att känna riktig lycka. Och han avskyr att se andra människor som är lyckliga. Extra irriterande av de boende är en ung tjej som heter Clara som hälsar honom på honom varje morgon med ett enerverande leende på väg till jobbet. Så snart går hans liv ut på att förpesta hennes, utan att avslöja att det är just han som gör det... Han skriver en del sjuka anonyma brev och sms, men hon visar sig vara en svårknäckt nöt och tar inte så illa vid sig som han hoppats. Men med tillgång till nycklar till alla lägenheter och med rätt att göra sig småärenden överallt för att fixa grejer så kan man ställa till mycket djävulskap...
Mycket otäckt med tvist. Egentligen bara en scen som är riktigt blodig, ändå blev det riktigt ruskigt. Detta är gruvligheter på hög nivå...
Jag ger den en stark 4 av 5. På IMDB har den fått 7.0.
Nu har jag hittat ännu ett ruggigt guldkorn som jag kan rekommendera! Nämligen en spansk film från 2011 som heter Sleep Tight.
En utåt sett vanlig och småtrevlig snubbe jobbar som nån sorts portvakt i ett bostadskomplex. Detta är dock bara en fasad, egentligen är kringflackande ensamvarg född med ett märkligt handikapp - han är oförmögen att känna riktig lycka. Och han avskyr att se andra människor som är lyckliga. Extra irriterande av de boende är en ung tjej som heter Clara som hälsar honom varje morgon på väg ut till jobbet med ett (som han tycker) fruktansvärt enerverande leende. Så snart går hans liv ut på att förpesta hennes, utan att avslöja att det är just han som gör det... Han skriver en del sjuka anonyma brev och sms, men hon visar sig vara en svårknäckt nöt och tar inte så illa vid sig som han hoppats. Men med tillgång till nycklar till alla lägenheter och med rätt att göra sig småärenden överallt för att fixa grejer så kan man ställa till mycket djävulskap...

Mycket otäckt med tvist. Egentligen bara en scen som är riktigt blodig, ändå blev det ruskigt värre. Detta är gruvligheter på hög nivå...

Jag ger den en stark 4 av 5. På IMDB har den fått 7.0.
Powered by Jasper Roberts - Blog

Sommarmys

Idag har jag hamnat i nån sorts sommarextas och mest gått omkring och myst. Äppelträden har exploderat i rosa blommor. Det är så fulla av insekter att det dånar om dom när man går förbi under. Allergikerna bävar, men jag tycker det är mysigt ;-)

Urskönt med fyra sammahängande dagar ledigt. Fjollat loss och planterat blommor och örter, ropat in en symaskin på Tradera. Igår var jag på bio i Skara och såg The Dictator med Sacha Baron Cohen. Ganska kul, om än inte alls samma knockout som Borat.

Skulle målat under ledigheten med insåg att mina färger börjat sina, så har beställt färger, nya penslar och målarmedium på nätet. Var lite svårt att hitta exakt vad jag ville ha så fick beställa från två olika ställen förargligt nog. Men nu har jag hittat allt och nu blir det måla av om några dar! ;-)


Powered by Jasper Roberts - Blog