Gammeldags mysigt...

 
 
Hade tänkt posta bilder av ännu ett pyssel, men nu har även jag dragits med i julstressen...
 
En kul grej som hänt är att jag blev en av vinnarna i Saltå Kvarns peppakaksbygge med min steampunk-ubåt. Vann även förra året med min pepparkaksfyr och då fick jag hem diverse godsaker ur deras sortiment, så hoppas det blir något liknande även denna gång :)
 
Tänkte visa hur jag gjort om i mitt gamla kök. Betsat bordet (det var mer gyllene och repigt från början, men i bra material så man kunde slipa på det). Tyvärr blev det lite mörkare än jag trodde (var meningen det skulle bli mer som det gamla skåpet som skymtar till höger). Sen köpte jag några jättebilliga pinnstolar på Blocket. Slipade dom, lagade en av pinnarna och målade om dom. Även dom röda målade jag om för de var mer skrikröda och i olika nyanser, och jag ville ha dom mer mjukt dovröda.
 
 
 
Detta är ganmmeldags och går mot alla trender, men ville ha det gammeldags i vårt mer än hundra år gamla torp... Lite Carl Larsson-känsla med rött.
Nästa projekt blir att tapetsera om. Hatar golvet också.
 
Så här såg stolarna ut från början (bilder som säljaren på Blocket tagit):
 
 
 
 
gammalt - restaurera - återbruk
Powered by Jasper Roberts - Blog

Mitt mest fantasifulla pepparkaksbygge någonsin - äntligen klart!

 
 
 

Känns som jag gått lite överstyr med årets pepparkaksbygge, blev inte den vanliga stugan med nonstop ;) Inspirerad av en dröm jag hade, med farkoster i steampunk-stil och omgivningar som kulisser från en science fiction från förra sekelskiftet...

Allt är ätligt utom spegeln, bakgrunden och belysningen då förstås. Fotat i lite olika ljus.
Pepparkaksdeg, mitt favoritrecept Eksta pepparkakor, jag har skrivit lite mer om det här .
Tartdecor.se:s kristyrrecept utan stärkelse (pepparkaksdelar hoplimmat med det, även istapparna är gjorda med kristyr) Skrev ett långt inlägg om mina bästa tips.
Fönster gjutna i isomalt (man mikrar isomalten någon minut så den blir flytande, sedan är det bara att gjuta glasrutor m.m. Ny upptäckt för mig i år, var lätt att jobba med :) ). Metalldelar i fondant (Fun Cakes beigea sockerpasta med smaken "Salted Caramel") målade med ätlig metallicfärg. Pingviner gjorda på fri hand också i svart och vit  fondant (Odense jag hittade inne på Willys), näbbar gjorde jag med kristyr som jag målade när de torkat. Kugghjul gjorde jag med hjälp av en mall - Katy Sue silikonform- Cogs and wheels.
Kust av vanlig maräng, hälften av smeten färgade jag aningens cyanblå med hushållsfärg.
Bakgrund en stor bit grå papp spraymålad med Montana sprayfärg (väldigt slarvigt, tog typ 5 min, jag är lite chockad över hur bra den ändå funkade :) ) .

das boot - eksta pepparkakor - fondant - julbak - kristyr - mat - pepparkaka - pepparkakshus - pepparkasbygge - pingviner - sockerpasta - steampunk - ubåt
Powered by Jasper Roberts - Blog

Pepparkakskrans och sneak peak av u-båten till min scen vid sydpolen...

 
Jag använde pepparkasdegen jag skrev om tidigare och bakade en cirkel med ett hål. Sen limmade jag dit mindre  kakor jag bakat. Limmar enbart med kristyr (utan stärkelse), skrivit om det här - ett längre inlägg med tips och trix inför pepparkasbygget :)

Sen jobbar jag vidare med det större pepparkaksprojektet. U-båten börjar ta form (men inte helt klar).
Allting är ätbart. Större delen är pepparkaka förstås, sen har jag gjutit fönster och grejen i fronten av isomalt. Det metalliska är fondant jag målat med ätlig kopparfärg.
Nu ska det göras pingviner, isflak m.m. Fler bilder kommer näär hela scenen är klar...
 
 
 
 
 
advent - bakning - julbak - krans - mys - pepparkaka - pepparkakshus - ristyr
Powered by Jasper Roberts - Blog