Ängamat / sommarsoppa

 
Slog mig att det var år och dar sedan jag åt sommarsoppa. Förknippar den med somrar som liten då mamma gjorde den på färsa grönskaer hon odlat själv. Mamma kommer från Finland och kallar den sopparsoppa, först nu har jag förstått att den även kallas ängamat här i Sverige.
Jättegott med knäckemackor med ost till :)

Använde ett recept jag hittade här.


Ingredienser (4 portioner)
3 morötter
1/2 huvuden blomkål
3 salladslökar
100 g sockerärter
2 msk vetemjöl
5 dl vatten
5 dl  mjölk
1 tsk salt
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja

  
 

Gör så här:
Skala och skiva morötterna. Dela blomkålen i små buketter, skiva löken och dela sockerärterna. Vispa ut mjölet i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp under vispning. Tillsätt mjölk och salt. Låt allt koka upp. Lägg i morötter och blomkål och låt koka ca 5 min. Lägg i lök och sockerärter och koka 1 min till. Blanda äggula och grädde och rör ner det och persiljan i soppan. Låt inte soppan koka mer.

 
Powered by Jasper Roberts - Blog

Fredag...

(Har alltid sett det som någon sorts tabu för mig att ha kajal UNDER ögonen (speciellt innanför ögonfransarna), för tycker det stänger ögonen/får dom att se mindre ut. Nu fick jag för mig att testa det, och det såg väl inte fullt så förskräckligt som jag trott. Ögonfärgen kom fram ordentligt i alla fall. Men ska inte göra om det ;) )

Puh, så var äntligen denna arbetsvecka över. Har tappat fotfästet igen, tappat kontrollen över tiden på något sätt... Som en hamster som snubblar i hjulet och istället följer med runt runt...  Så mycket som jag velat göra som jag inte hunnit eller orkat. Blött näsblod och varit småhostig. Skulle läst mer om responsiv hemsidesdesign, det blev inte av... Och hjälpt likbilsklubben med en hemsida, det har jag inte orkat... Uppdaterat här har jag inte heller gjort. Men nu ska jag sova jättelänge och sen blir det nya tag i helgen! 
Powered by Jasper Roberts - Blog

Ta hål i öronen själv...

... ska man inte göra sägs det. Själv "roade" jag mig med att göra hål lite här och var i öronen med säkerhetsnålar i mycket unga dar. Det var så avskräckande (speciellt efter en incident med för tunga örhängen i oläkta hål) att jag blev så avskräckt att jag aldrig haft hål i öronen sen dess! Gått genom livet i helt omodifierat skick, utan hål och tatueringar (om man bortser från när de fick öppna halsen när jag höll på att kvävas).

Men nu fick jag ett ryck (efter att blivit avis på alla fina örhängen folk har som jag inte kan använda) och inhandlade denna pistol på Amazon för ynkliga 13 dollar (sen tillkom väl iofs postens avgifter). Igår testade jag den och på ett förbluffade smärtfritt sätt så hade jag hål i öronen. Innan spritade jag allt - handfatet, händerna, öronen, örhängena och själva pistolen. Bytte örngott och spritade också hörlurarna till datorn.  
Läst på nätet att det tar 4-6 veckor för hål att läka och tills dess får man inte byta örhängena. Så får gå med dessa fula ett tag nu, sedan ska jag sätta i ett par små i guld jag gillar mycket bättre. Tvätta med steril koksaltslösning varje dag. Känns som det gick bra, öronen är lika kritvita som de brukar trots att det gått ett dygn :)

 
(Börjar äntligen få loss den svarta semipermanenta färgen ur mitt ljusbruna rödaktiga hår, så har lite alla möjliga konstiga skiftningar just nu... )


Powered by Jasper Roberts - Blog