Bönsallad - vegetariskt middagstips

 
Improviserade ihop en helt vegetarisk bönsallad. 
Basen var en förpackning vita bönor (ca 400 g) och lika mycket borlottibönor. Sen lite grön och röd paprika, en hackad liten röd lök. En halv förpackning rökt tofu (Taifun rökt Tofu med  mandelsesam som jag hittade på Willys) så det blev lite sälta också och mer matigt.
Sen behövs nån dressing med nån syra. Jag blandade olivolja med chili med en mild rapsolja i en liten skål (helt enkelt för det inte skulle bli för mycket chili) och hade i två kapsyler äppelcidervinäger (men hade säkert gått lika bra med citronsaft t.ex.). Pressade i två klyftor vitlök och saltade, rörde om dressingen noga och blandade sen i salladen.
 
Ett tips för att göra sallader roligare och mer chrunchiga är att rosta nötter eller från av något slag över. Jag tog solrosfrön och pumpakärnor och rostade snabbt i en het panna (var försiktig, de bränns vid lätt) och strödde över. Slutligen lite hackad perilja över. 
 
 
 
Annars går det inget vidare just nu, så blir inte så mycket uppdaterat som jag skulle vilja... Influensakänningar, vatten som fryst så kan inte duscha :( Proppar går, för mycket jobb. När jag är ledig pluggar jag företagsekonomi på distans. Tänkte det kan vara bra att kunna, men bokföring/kontering är inte det roligaste man kan göra när man är ledig får jag nog konstatera, hehe... 
bönor - bönsallad - middag - recept - vardagsmat - vardagsmat - vegetariskt - vego
Powered by Jasper Roberts - Blog

Hemgjord ärtsoppa utan fläsk...

 

Gammal hederlig ärtsoppa är aldrig fel :) Jag gillar egentligen soldatens, men den innehåller tyvärr fläsk som jag försöker undvika. Så gör en rejäl laddning (dubbla receptet nedan så hela paketet gula ärtor går år, det blir två stora kastruller med soppa) egen vegetarisk. Går att frysa in och blir bra snabbmat för de dar man är trött...

 

Ingredienser
6 dl gula torkade ärter
1,5 liter vatten
2 hackade gula lökar 
1 tärning buljong (jag använde umami-buljong denna gång, annars går det bra med vanlig grönsaks)
2 krm timjan
2 tsk mejram 
(Jag bättrade även med lite franska örter och lite dragon)
Några skivade morötter
En bit riven ingefära (denna ingrediens är viktig för smaken!)
Några klyftor vitlök efter smak

 

Gör så här

Blötlägg ärtorna över natten (eller minst 12 timmar).
Koka dom i vattnet tillsammans med buljong, hackad lök och skivade morötter i nästan en och en halv timme (under lock, fyll på med vatten och för mycket kokar bort - rör om då och då)). Smaka av mer kryddorna på slutet, pressa i vitlök. Ät med ordentligt med god senap och mackor med vällagrad ost :)

 
gula ärtor - mejram - middagstips - recept - vegetariskt - ärter - ärtor - ärtsoppa
Powered by Jasper Roberts - Blog

Hemgjord potatissallad & hemgjord majonnäs

 
 
Man tager vad man haver ;) Kom inte iväg och handlade som jag tänkt  och fick cravings efter potatissallad. Lyckades göra en god för en tid sedan, med crème fraîche och majonnäs som som bas, men denna gång hade jag inte ens majonnäs hemma...
 
Så tog en olja jag hade hemma - kallpressad rapsolja från Österlen - och testade göra en egen majonnäs. Misslyckats tidigare när jag försökt med vanlig olivolja, blev bittert och otäckt trots att oljan var "mild" enligt etiketten. Denna gång gick det bättre. Blev lite annorlunda smak än den köpta, men ändå gott och mycket gulare eftersom oljan hade väldigt kraftig gul färg. Använde detta;

2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
2,5 dl olja
En pressad vitlöksklyfta (så blev lite aioli över det)
En nypa salt
Några drag med svartpepparkvarnen
 
Först såg jag till att oljan var lika kall som övriga ingredienser, så mätte upp 2,5 dl och ställde in i kylen en stund innan. Är när ingredienserna har olika temperaturer som det kan skära sig.
 
Vispade ihop äggulor, dijon, vinäger, salt, peppar lite snabbt. Sen droppade jag långsamt i olja medan jag vispade. Mot slutet när det tjocknat kan man hålla lite snabbare. När jag smakade av så insåg jag att det nog vore gott med lite vitlök också, så pressade i en klyfta och rörde ihop.
 
 
Sedan var det dags för steg 2 - att improvisera ihop en potatissallad med hjälp av det majonnäsen och lite annat gott...
Jag blandande crème fraîche med majonnäsen 50/50. Sedan i med skivade kalla kokta potatisar och det man tycker är gott. Någon sorts lök blir aldrig fel, purjo t.ex. passar förstås jättebra, men jag tog röd lök denna gång. Skivade rädisor bryter av på ett gott och krispigt sätt. Annat som kan vara gott är  kapris och äpple, men det hade jag inte hemma. Och så salt, peppar och lite dill.
Åt den med kalkonköttbullar (Ingelsta).
 
 
 
 
dijon - majo - majonnäs - mat - potatissallad - rapsolja - recept - österlen
Powered by Jasper Roberts - Blog