Hemgjord potatissallad & hemgjord majonnäs

 
 
Man tager vad man haver ;) Kom inte iväg och handlade som jag tänkt  och fick cravings efter potatissallad. Lyckades göra en god för en tid sedan, med crème fraîche och majonnäs som som bas, men denna gång hade jag inte ens majonnäs hemma...
 
Så tog en olja jag hade hemma - kallpressad rapsolja från Österlen - och testade göra en egen majonnäs. Misslyckats tidigare när jag försökt med vanlig olivolja, blev bittert och otäckt trots att oljan var "mild" enligt etiketten. Denna gång gick det bättre. Blev lite annorlunda smak än den köpta, men ändå gott och mycket gulare eftersom oljan hade väldigt kraftig gul färg. Använde detta;

2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
2,5 dl olja
En pressad vitlöksklyfta (så blev lite aioli över det)
En nypa salt
Några drag med svartpepparkvarnen
 
Först såg jag till att oljan var lika kall som övriga ingredienser, så mätte upp 2,5 dl och ställde in i kylen en stund innan. Är när ingredienserna har olika temperaturer som det kan skära sig.
 
Vispade ihop äggulor, dijon, vinäger, salt, peppar lite snabbt. Sen droppade jag långsamt i olja medan jag vispade. Mot slutet när det tjocknat kan man hålla lite snabbare. När jag smakade av så insåg jag att det nog vore gott med lite vitlök också, så pressade i en klyfta och rörde ihop.
 
 
Sedan var det dags för steg 2 - att improvisera ihop en potatissallad med hjälp av det majonnäsen och lite annat gott...
Jag blandande crème fraîche med majonnäsen 50/50. Sedan i med skivade kalla kokta potatisar och det man tycker är gott. Någon sorts lök blir aldrig fel, purjo t.ex. passar förstås jättebra, men jag tog röd lök denna gång. Skivade rädisor bryter av på ett gott och krispigt sätt. Annat som kan vara gott är  kapris och äpple, men det hade jag inte hemma. Och så salt, peppar och lite dill.
Åt den med kalkonköttbullar (Ingelsta).
 
 
 
 
dijon - majo - majonnäs - mat - potatissallad - rapsolja - recept - österlen
Powered by Jasper Roberts - Blog