Kvällens improvisation...

 
Havre, kardvädd och tallkottar. Lite röda bär och blommor jag klippte från gamla dekorationer jag inte längre gillar. Kastade allt grönt, ville inte ha så många färger. Tänkte ge denna till sambons mamma, tror hon vill ha nåt med färg. Själv är jag lite mätt på färg för tillfället.
Powered by Jasper Roberts - Blog

Mina bästa tips för pepparkaksbyggen

 
Förra julens pepparkaksbygge. Ännu inte kommit på vad jag ska bygga i år - några idéer? Kommentera gärna och tipsa... 

Varje jul brukar jag bygga nånting (oftast gör jag egna ritningar), och det har blivit grejer som karusell, lusthus, ministugor, slott, borgar m.m. Pepparkaka är inte världens mest samarbetsvilliga och lätta material att bygga med, men klurat ut några saker som gör det lättare att bygga.

* För att pepparkaksbygget inte ska braka ihop efter några dagar, så gäller det att få så torra och krispiga kakor som möjligt. Grädda gärna kakorna aningens för länge, snarare än för kort. Låt kakorna gärna ligga och torka på eftervärme i ugnen när du är klar så de blir riktigt snustorra rakt igenom. Detta gäller speciellt större väggar och kakor som blivit lite för tjocka.

* Många limmar ihop delarna med smält socker. Det har jag också gjort och bränt mig varje gång. Gör istället en kristyr med florsocker UTAN stärkelse, den kan du både limma ihop delarna med och dekorera med. Fyren ovan är enbart limmad med sån kristyr och den höll hur länge som helt. Dessutom missfärgades inte dekoren som den gör när man använt smält socker under. Denna sorts kristyr är också lättare att jobba med. Recept hittar du här.

* Hur noga du än mäter så kommer några av bitarna få fel form när de varit i ugnen. Det finns ett fönster på någon minut eller två när du precis tagit ut dom ur ugnen då de fortfarande är mjuka av värmen. Då kan passa på att med en vass kniv snabbt ansa kakorna (bara trycka nedåt, inte såga). Funkar bäst på helt raka kanter som behöver jämnas till.

* Trix två för kanter som blivit ojämna är att fila försiktigt på dom med den fina delen av ett rivjärn. Då måste istället kakorna vara helt kalla och torra, annars spricker de. Det här är ganska svårt och det går sönder jättelätt, så var försiktig och ta lite i taget.

* Baka reservdelar med deg du får över.

* Vill du göra fristående räcken och krusiduller? Rita/skriv ut på en bit papper det du vill rita av. Täck med transparent plast (gladpack använde jag) och spritsa på det. Låt torka i två dygn, sedan går de att peta loss utan att de går sönder. Så gjorde jag staketet till fyren på bilden.

 

* Vill du kröka ytor? Efter några floppade försök att täcka krökta formar i ugnen (allt flyter ned på sidorna) kom jag på hur man kan göra. Vill du t.ex. göra ett konformat tak, så gör du en form (gör en kon av kartong och täck med metallfolie t.ex.) och grädda en platt kaka som passar. När kakan fortfarande är varm direkt från ugnen, så rullar du den runt konen. Eftersom den är mjuk får du ha den på en bit bakplåtspapper och rulla med, annars går den sönder. Det här är ganska svårt, du måste både vara snabb och exakt. På slottet på bilden nedan har jag använt den tekniken på de tre högsta tornens tak.

 

* Använd fantasin - med sockerbitar kan du mura, glasstrutar kan bli tak, maränger kupoler, salta pinnar stänger...

* Fönster brukar jag göra av gelatinblad som jag limmar fast på insidan. Sett att andra även har gjort fönster med hjälp av krossat godis de låter smälta i fönsteröppningarna, men den tekniken har jag inte testat. För den riktigt ambitiösa finns ett fönsterglasrecept här (av min peppakasbygge-idol, den oslagbara Christine McConnell).

* Bli inte förskräckt när du limmat ihop det och det inte riktigt blev som i din fantasi. Det blir mycket bättre när du dekorerat det.

* Kristyren ovan är förstås jättebra att dekorera mindre kakor med också. Vill du göra vitt på vitt, så gör en vanlig kristyr och en lite lösare. Spritsa en ytterkontyr med den vanliga. Fyll sen med lös kristyr som flyter ut (man kan behöva hjälpa till att breda ut den med en bordskniv). Låt torka. Spritsa ovanpå med den vanliga hårdare.

 

 
 
julbak - kristyr - pepparkaka - pepparkakshus - pepparkaksslott
Powered by Jasper Roberts - Blog

Julpyssel: DIY Silvergnistrande vintrig krans

 
 
 
 

 

Hade en vit kransstomme liggande och lände för att göra nåt vitt, frostigt och silvrigt, helt utan färg denna gång...

 

 Använde den vita kransen på denna bild.
 

Kottarna kommer från en jättestor gammalt tall som jag går förbi när jag gå mer hunden. Högst upp är et en stort bo där det bor någon sorts rovfåglar (vråkar tror jag). Alltid gillat den gamla tallen.

Använde följande grejer:

Salimkrans (går att köpa här t.ex.)
Lurexband i silver (Jag använde detta 25 mm breda)
Tallkottar
Vit sprayfärg (Montana)
Klar spraylack (Montana)
Glitter (Jag använde detta i silver)
Snöpulver (Jag använde det här)
Ståltråd 
Pärlor (jag använde stålgrå och gråvita från två halsband jag aldrig använder)
Limpistol

Först gick jag ut och plockade kottarna. De såg ganska trista ut, de var leriga, fulla med barr och nästan helt slutna. Så när jag kom hem så tvättade jag av dom (skurade försiktigt under rinnande vatten med en borste bara). Sedan satte på ugnen på 75 grader och lät kottarna ligga där och torka ut några timmar. Senare på kvällen var kottarna snustorra och de hade öppnat sig allihopa.

Jag tog ut dom, lade dom på en tidning och spraymålade dom med Montana-färg.
Sedan snodde jag bandet runt kransstommen. När kottarna hade torkat så limmade jag fast dom med limpistol. Sen limmade jag dit pärlor där det fanns små luckor.

Jag slog en bit ståltråd runt stommen och gjorde en ögla på den att hänga upp kransen på.

Slutligen sprayade jag kransen med klarlacken (kanske finns speciellt spraylim också, men jag tog vad jag hade hemma). Då blev kransen lite klibbig, så jag kunde strössla över snöpulver och glitter blandat som fastnade i det. När det torkar sprayade jag lite till klarlack över för att fixera.

diy - krans - pyssel - silver - slöjddetaljer - vitt
Powered by Jasper Roberts - Blog