Ny inriktning och header på bloggen...

Min blogg har varit en privat nonsensblogg och som ofta är med en sådan ganska splittrad - den har handlat lite allt möjligt. Jag har lite då och då fått beslutsångest över om jag ska försöka nischa den och satsa lite mer på den. Känner mig ganska dubbel också, har flera intressen och vurmar för flera stilar som kanske ser ut som de inte passar ihop med varandra.
Vi har den svartare sidan (som fick mig att välja namnet Svart-Stina en gång i tiden) som gillar industri och metall, bildkonst med en morbid och/eller postapokalyptisk tvist.
Så har vi den pysslande och bakande mysarsidan också :) Som gillar färger och retromönster, bakar tårtor, syr kläder, målar glas och viker kusudamor. Ibland har jag nästan känt mig som en förrädare mot mina svarta rötter ;) 
Men vad jag är, är nog som en gotisk Martha Stewart! :)
Och egentligen, för mig själv, så hänger allt ihop. För allt handlar om färg, form, smak, estetik och skapande. Och jag kan se det vackra i flera stilar, och jag tvekar inte att ta saker till sin extrem åt ena eller andra hållet. Ruskigt eller gulligt, svart eller rosa...
Och nu verkar det som jag exploderat i någon sorts pyssel- och origami-mania under vintern. Ni ser lite vad jag jag gjort med papper i headern. Rosor av skrivarpapper och kaffefilter, kusudama-krans av omslagspapper... Man kan skapa av vad som helst, det är nästan magiskt.
Plötsligt inser jag att det är ju nischen! Tutorials, DIY, origami, pyssel, matlagning och kanske också lite sömnad framöver.
Jag följer en kvinna på Instagram som gjort lite av en grej av att hon bor på landet och har lite gammeldagsmysigt hemma. Jag har aldrig reflekterat över att det är nåt särskilt med hur jag bor på landet med djuren. Men när jag ser vad hon postar (och känner igen min egen vardag) så inser jag att det kanske det är. Det som är vardag så jag inte längre ser det, kan också ge en vinkel på saker.
Jag antar att en del jag skrivit redan är i nischen jag beskriver, men får renodla mig lite (och inte helt plötsligt skriva en massa om TV-serier eller dödsmetall t.ex.)
Jag ska skrukturera om/ändra kategorierna framöver. Film och musik/konsert kommer helt klart försvinna och nya kommer tillkomma...
 
Får jag en svart period framöver så får jag göra en till blogg om det framöver, som mitt alter ego Eternelle Noir. Jag får alltid återfall i det svarta, förr eller senare.
pyssel
Powered by Jasper Roberts - Blog

Pistagesemla

 
Tänkte jag skulle variera mig lite i år så testade att göra en pistagesemla. Är galen i pistagenötter, så tänkte att det borde bli ännu godare :)

Först gjorde jag en pistagemandelmassa och fick nytta av en gammal mandelkvarn jag hittat i ett skåp;
 

Pistagemandelmassa - ingredienser
 

1,5 dl osaltade pistagenötter (jag använde en och en halv påse 60 g-förpacknigar. Det som blev över sparade jag att toppa semlorna med)
1,5 mandelmjöl (eller mal egna skållade mandlar)
2 dl florsocker
Några matskedar kallt vatten

Gör så här

Mal nötterna fint och blanda nötter och mandelmjöl i en skål. Sikta ned florsockret och blanda noga. Droppa ned en sked vatten i taget och rör ihop tills du fått till en konsistens på massan som inte smular. Förvara i kylskåp täckt med plast.

Grundreceptet på semlor var standard (tror jag kört olika varje gång jag gjort semlor och alla har funkat bra - med kardemumma ska det va ;) ). I år testade jag att använda Leilas recept som ni hittar här.  

Jag krossade pistagenötter och toppade semlorna med. I hälften av grädden hade jag pyttelite grön karamellfärg för att ta upp den gröna färgen ytterligare. 

 

 
Powered by Jasper Roberts - Blog

DIY: Realistisk rosenkrans i vanligt skrivarpapper.

Mitt tidigare inlägg om hur jag gjorde rosor gjorda av kaffefilter blev populärt, så tänkte jag gör en tutorial om hur jag gjort en rosenkrans av vanligt skrivarpapper också :)
 

Det började med att jag såg en video med en tjej som gjorde en pappersros. Fastnade verkligen för den designen - blev både snyggt och var förhållandevis lätt att göra - så gjort såna rosor i flera olika tappningar. Grundrosen är gjord av åtta större blad och åtta något mindre blad virade runt en vanlig bomullstop och ihopsatt med dubbelhäftande tejp. Jag har vidareutvecklat den och skrivit ut toningar på en del av papperen, för blir mer realistiskt om rosen inte är helt enfärgad. Ni hittar mallar längre ned jag gjort som pdf:er som går att skriva ut.

Grejer du behöver:

 

Papper förstås - jag råkade ha vitt och ljusrosa hemma som jag skrev ut på med olika färger.
Bomullstops
Sax
Klister
Dubbelhäftande tejp
Nånting att klämma ihop med medan limmet torkar. Jag använde hårklämmor. Går säkert bra med gem eller klädnypor också...

Bild från: https://www.skapamer.se/krans-av-klangvaxt-25-cm-naturlig-p-11900

Vill du göra en hel krans behöver du också en stomme/ring (jag hittade en på Skapamer.se av någon sorts klängväxt men använde så mycket rosor att man inte ser mycket av den i slutänden...) att fästa dom på. Jag använde limpistol (Slöjdetaljer.se) att fästa dom med. Första gången jag använde limpistol (tidigare har jag använt ståltrådar), men insett att jag börjat ta mitt pysslande till the next level och att det var dags att köpa en ;)

Gör en ros:

Den rödaste rosen jag gjorde skrev jag ut bladen på vitt papper. Jag använde denna mall.
Baksidan gjorde jag bara matchande rosa (svårt passa in färgerna mot framsidan om man gjort toningar även där och syns ändå inte mycket i slutändan) med denna.

Klipp ut dom och gör ett snitt i dom. Kolla in videon nedan för att se hur man gör. De lite större bladen ska dras ihop lite i snittet och limmas ihop så de blir lite buktiga.

Som ni ser i videon är det inte superexakt hur man klipper kronbladen. Använder man enfärgat papper är det bara att klippa på känsla. De större kronbladen är ca 25-30 % längre än de åtta små.

Sedan krullar man kanterna på de större kronbladen med hjälp av en bomullstops. En bomullstops blir också centrum i rosen. Jag kom efter en stund fram till att man får dra den bakåt i rosen ganska långt så den inte syns sen när man är klar. Tyckte också att det blev snyggt om de två innersta bladen var ganska tight rullade kring topsen.

 


När man tejpat fast alla bladen så klipper man av topsen på baksidan.

Jag varierade rosorna och gjorde dom i olika nyanser och storlekar. Här har ni en till pdf med persikoflammig färg också om ni vill klippa ut lite blad på fri hand. Några av de stora rosa enfärgade satte jag dit några extra stora kronblad på. Jag ville att det skulle kännas som en krans av gamla torkade rosor så använde aningen murriga/lite gulnade färger.

Video där ni ser hur man gör. Detta är en video jag hittade på YouTube av KirigamiArt .

 

 

 

diy - krans - origami - pyssel - rosor - skapamer - slöjddetaljer - tutorial
Powered by Jasper Roberts - Blog