Pesto på morotsblast

 
Läste häromdagen att man kan använda även blasten på morötter (till sallader, pesto m.m.) och blev nyfiken på hur det skulle kunna tänkas smaka, för aldrig testat att äta den... 

Nu fick jag nåt ryck tidigare i år och petade ned lite morotsfrön i några blomlådor där jag fått plats över. Inte den mest genomtänkta idén kanske, för morötterna fick inte mycket plats att växa till sig i djupled och såg lite roliga ut. Men blasten blev ju fin (och garanterat färsk och obesprutad), så bestämde mig för att göra en pesto av den. 
Smakade lite på blasten som den var först och den var väl lite intetsägande på egen hand. Men ihop med rostade solroskärnor, parmesan, vitlök m.m. i peston så blev den riktigt god.

 
Jag rostade 1 dl solrosfrön snabbt i en stekpanna, hackade dem sedan och blandade med 2 dl finhackad blast, 1 dl fint riven parmesan, 1 dl olivolja, lite pressad vitlök, grovmalen svartpeppar, en skvätt citronsaft och salt.
Funkade finfint till en bit rökt lax. Säkert god till pasta också 😋
 
 
Tidigare år har jag även gjort pesto med kirskål.
 
 
blast - hemgjord - klassisk pesto - morot - morotsblast
Powered by Jasper Roberts - Blog