Röd retro-klänning från Etsy / HeartsandFound

Vågade mig på att köpa en klänning från Etsys. Sydd i Vietnamn. Butiken heter HeartsandFound.
De syr på beställning (man kan välja grundmodeller och tyg), men det råkade finnas en färdig som var som gjord för mig - a-linje, dov röd och rätt storlek.
Positivt överraskad, välsydd med foder och allt 😃
 
 
 
 
Powered by Jasper Roberts - Blog

En till teckning jag jobbar med...

 
Denna katt har väldigt speciella ögon med skiftningar i olika färger. Man kan tro jag ritat fel, men katten ser faktiskt ut så här! Sen är det lite småfix kvar, ska jobba med med skuggorna i den vita delen av pälsen bland annat.
färgpennor - husdjur - katter - porträtt - teckning
Powered by Jasper Roberts - Blog

Göra eget maskrosvin

Mitt eget maskrosvin jag började tillverka i slutet av maj.
 
Skrivit lite kort om det på Facebook men tänkte att det är dags att skriva ett inlägg här på bloggen också  🙂 Det gav lite blodad tand och lärde mig lite om hur man framställer alkohohaltiga drycker, jag håller på att förbereda mitt eget körbärsvin nu också.
 
 
 
I slutet av maj plockade jag maskrosor och testade göra lite maskrosvin (mest som en kul grej/experiment för alltid undrat vad det smakar och om det är svårt att göra). Använde vinjäst för mousserande vin från PGW, inte sån man har för bak (fast det ska tydligen också funka bra). 
Man kan också vildjäsa, men jag tyckte det verkade läskigt. Då har man ingen kontroll på vilka mikro-organismer som tar över...
Jag kikade på dessa två recept (framförallt det första på svenska) om ni vill veta mer i detalj hur man gör: 
 
https://receptfavoriter.se/recept/maskrosvin.html
https://commonsensehome.com/dandelion-wine-recipe/
 
 
Jag använde både saft och rivet skal från ekologiska citroner och apelsiner, russin, strösocker, vinjäst,  jästnärsalt med b-vitamin, jässtopp, steriliseringmedel, klarningsmedel och så maskrosor då förstås. 
Som tur var hittade jag en jättestor damejeanne i ett uthus som jag tog in och diskade och steriliserade. 
 
Man dödar först mikroorganismerna på maskrosorna med hett vatten. Sedan får det svalna innan man tillsätter jäst, russin m.m. Sedan får det stå och jäsa några dagar. Först nu silar du bort maskrosor och tillsätter strösockret. Verkar som man ofta jäser bort det naturliga sockret innan man tillsätter vanligt socker har jag lärt mig nu.
 
 

I början luktade det precis som siman mamma gjorde när jag var liten  Men sedan när sockret och kolsyran försvunnit ändrade det karaktär.


Testade öppna en flaska och tror jag lyckats  Smakade som ett vitt vin, men med en annorlunda eftersmak. Hade jag inte vetat att det var maskrosor så hade jag nog inte kunnat identifiera vad det var. Man använder bara det gula på blommorna och de är mycket milda. 
Vinet fick en bärnstensfärgad nyans.

 

Sen måste man göra egna etiketter också...

Jag gör nog inte om detta i första taget, för var DÖDSTRÅKIGT och tog en evighet att rensa maskrosorna. Jag är en ganska pillig och noggrann person, men detta var too much även för mig...


Kommer nog bli enklare göra körsbärsvin. Kommer inlägg om det om några dagar också. 


 
Tidigare gjorde jag kaka med maskros också 🙂
eget vin - landet - lantligt - maskros - maskrosvin
Powered by Jasper Roberts - Blog