Melatonin.

 
 

I USA säljer dom Melatonin receptfritt. Är sömnhormon som man kan behandla insomningsproblem, jetlag m.m. med. Blinda som inte blir påverkade av ljuset på samma sätt kan tydligen äta det för att få fason på sin dygnsrytm. I Sverige har man antagit en mer misstänksam inställning och det är receptbelagt - tror det säljs under namnet Circadin. Kanske med rätta, för har tydligen inte gjorts några långtidsstudier vad sömnhormonet gör med kroppen. Samtidigt lovordas det som en mycket kraftig antioxidant, så stark att man inte ska äta den om man har en autoimmun sjukdom för det gör immunförsvaret så starkt. Jag har hur som helst varit nyfiken på det eftersom jag ibland har problem med att sova, men blivit nekad att få testa när jag varit på vårdcentralen. Så köpte en burk på nätet.

Under mitt surfande efter ställen att handla på så hittade jag för övrigt helskumma saker. Till sist blev jag så fascinerad av hur mycket skumt jag hittade att jag började surfa på fler skumma saker för deras egen skull - blev jättenyfiken på vad man egentligen kan köpa på nätet... Först hittar man ingenting och sen plötsligt hittar man massor! Saker jag inte visste fanns, bara satt och gapade. Olika kluriga sätt att ligga steget före lagen. Och till sist så står man vid nåt som verkar som själva porten till Helvetet. Man bara: "Aha, det är här de riktigt ljusskygga individerna håller till med sina kamouflerade ip-nummer!". Men bestämde mig för att inte inträda i helvetet hur nyfiken jag än var på hur det kunde se ut, utan nöjde mig med min burk melatonin ;-)

Jag köpte en stark variant, 5 mg, och trodde först jag blivit blåst. Nån annan testade och däckade på tre. Jag tog fyra (höjde en tablett för varje kväll - egentligen skulle man bara ta en) och kände i stort sett ingenting. Så får härmed konstatera att just på mig så är dom som myggbett på en elefant och det är meningslöst att äta dom. Då måste jag upp i sinnessjuka doser. Men nu är min nyfikenhet stillad i alla fall. Det lät så smart, inte narkotikaklassat/beroendeframkallande, men funkar tydligen inte på alla.