Godaste riset

Ris behöver ju inte vara det vanliga vita riset... Testat en lite modifierad variant med lök, nötter m.m. som jag hittade på baksidan av ett paket Frebaco råris. Åt det tillsammans med en korvstroganoff gjord på kycklingkorv, men riset är så gott att man nästan kan äta det som det är. Förmodligen är det nyttigare än vanligt ris också, och får en intressantare struktur med frön, solroskärnor och nötter.

Frebaco råris var bra för behöver bara koka 10 min. Annars kan ju råris behöva koka upp till 45 min, vilket kanske inte är så kul de dagar man är stressad och hungrig...

Råris m. äpple (4 portioner)

2 dl råris

3 msk sesamfrö
olivolja
1 tsk curry
2 krm spiskummin
3,75 dl vatten (eller vad nu som rekommendars för det ris du använder. Detta gäller för Frebaco)
1 medelstor morot
1 gul lök (jag slängde i lite hackad vitlök också)
2 syrliga äpplen
1 dl russin
Rostade solrosfrön

 Själv skippade jag russinen och lade till rostade pinjenötter istället. Har i lite gurkmeja för att få en häftigare gul färg, men just denna gång så glömde jag ha i det så riset är ganska ljust på fotot... Hade jag kommit ihåg det så hade riset blivit mer saffransgult istället.

Gör så här

Häll en msk olja i en kastrull. Tillsätt curry, spiskummin, ris (, gurkmeja) och sesamfrö. Rör om låt det fräsa någon minut. Tillsätt vatten, rör om och låt koka i ca 10 minuter. Grovriv morot, hacka lök och äpple. Fräs mjukt i olja i ny kastrull några minuter. Tillsätt russin och det kokta riset. Blanda allt och låt det bli genomvarmt. Strö över rostade solrosfrön (och pinjenötter).